Zamrozić też można rybę po grecku, rybę pieczoną lub smażoną, jednak trzeba uprzedzić, że po takiej obróbce nie będzie ona na pewno smakowała jak świeża. Zmieni się też nieco jej konsystencja. Podobnie jak w przypadku surowej – zbytnio nasiąknie wodą.
Tak jak w Rosji nigdy nie słyszano o pierogach ruskich, tak Grecy łapią się za głowę, gdy widzą rybę po grecku. Nawet nie próbuję dochodzić, czy nazwy tych dań pochodzą z zapyziałych czasów braku wszystkiego, a przede wszystkim kreatywności w kuchni, czy może wynikają z jakichś kompleksów, że co zagramaniczne to lepsze.
Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. Pytanie do doświadczonych gospodyń: jak długo można przechowywać gotowe potrawy świąteczne w lodówce?
Zamówilam pieczonego karpia, rybę po grecku oraz pierogi z odbiorem w niedzielę (czyli będą już pewnie przygotowywane w sobotę). Porady Wojtka Charewicza dotyczące prawidłowego przechowywania ryb. Porad na temat prawidłowego przechowywania ryb udziela Wojciech Charewicz.
Ryby drapieżne, mające woreczek żółciowy powinno się patroszyć najpóźniej w minut po ubiciu. Im szybciej przygotujesz rybę po jej zakupieniu, tym lepiej. Ale jeśli zrobiłaś większe zakupy i swoją rybę zamierzasz przygotować za lub dni, albo jeszcze nie wiesz kiedy, wówczas przyjmij następującą zasadę:. Jeśli ryba jest zamrożona i się nie rozmroziła, wówczas włóż ją do worka z suwakiem albo owiń szczelnie w folię aluminiową i zamknij w pojemniku.
Przechowywanie świeżych ryb. Różne ryby powinno się przechowywać w różnych miejscach i temperaturach. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami, zapewne dobrze wiecie, że żadna ryba nie smakuje tak dobrze, jak ta przyrządzona do dwóch godzin od złowienia. Ile można przechowywać rybę po grecku?
Ile wcześniej można zrobić rybę po grecku? Danie można także mrozić. Dodane przez anetwawa w: Tylko o kuchni. Witam,mam pytanie kupiłam opakowanie krewetek w zalewie i kompletnie nie wiem co można z nich przyrządzić.
Proszę o jakieś propozycję. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.
Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.
Kasia: Ja gotujący przekładam do słoików, chłodzę i przechowuje w lodówce do tygodni, choć pewnie i miesiąc spokojnie wytrzyma. Na kostkach - żadnej zmiany Na filetach - troszkę zmienia się (in minus) jego konsystencja - to znaczy: po rozmrożeniu mięso ma tendencję do rozlatywania się. Ale w żadnym przypadku ryba mi się nie zepsuła i smakowo była OK.
Jedna uwaga: zamrażam _bardzo_ świeże ryby tzn. Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -oraz jo selen, fluor, magnez i wapń. Informujemy Cię jak Twoje dane są przetwarzane, jak długo je przetwarzamy, jak profilujemy Twoje dane i jak możesz się temu sprzeciwić, jakie inne prawa Ci przysługują: prawo dostępu do danych i otrzymania ich kopii, prawo do sprostowania, usunięcia danych, prawo do sprzeciwu i cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do. Ale nie masz za co przepraszać, my po prostu jesteśmy czujne jak ważki #128521; Ja też pamiętam rybę po grecku z dzieciństwa, a to przypadło na lata 80te.
I z dużą ciekawością dowiedziałam się, że początki tego dania sięgają jeszcze wcześniej. Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce, pozwoli uniknąć groźnych zatruć pokarmowych. Podpowiadamy jak długo przechowywać różne produkty spożywcze by nic nie straciły na swoich właściwościach i nie stanowiły zagrożenia dla naszego zdrowia. Jednak żeby ryby zachowały świeżość, taką jak tuż po złowieniu, należy odpowiednio je przechowywać. Pomimo prawdy zawartej w starym powiedzeniu „najlepsze miejsce dla świeżej ryby to patelnia”, może się zdarzyć, że będziesz chciał przygotować ryby lub owoce morza nie od razu, a za kilka dni.
Rybę po grecku na gorąco możemy podać na obiad. Jak przygotować rybę po grecku na gorąco? Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu. Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Zawsze usuwamy z ryby ości. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Jeżeli chcesz przechowywać w lodówce ryby świeże, musisz je najpierw wypatroszyć, dokładnie umyć i przed schowaniem owinąć w folię spożywczą. Ryby wędzone mogą leżeć w lodówce maksymalnie tydzień.
Jeżeli nie planujesz spożyć ich od razu powinieneś zawinąć je w folię spożywczą lub papier i włożyć do foliowego woreczka. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Co zrobić, gdy trafią nam się świeżo złowione ryby?
Resztę połowu przechowywać w zamrażarce. Ale może się zdarzyć, że będziemy musieli sięgnąć po tę metodę konserwowania, dla ryb z resztą najlepszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.