wtorek, 21 października 2014

Jak upiec dobre chrusty

Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Niektórzy, próbując osiągnąć jak najbardziej chrupiącą wersję faworków, smażą je aż zrobią się brązowe.


Niestety, to błędny tok myślenia.

Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Sprawdź nasz przepis na to, jak zrobić faworki (chrust). Inne faworki – wytrawne i pieczone. Jest na to kilka sposobów.


Wystarczy, że blachę wysmarujesz dokładnie tłuszczem i upieczesz ciastka na złocisty kolor. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona.


Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.

Wszyscy możemy się bezkarnie najeść kaloriami. Tłusty czwartek już niedługo. Pora więc pomyśleć nad przysmakami, które możemy w ten dzień zaserwować sobie i bliskim.


Oprócz pączków bardzo popularny jest chrust (inaczej faworki). Zamiast kupować takie smakołyki, warto zrobić je samemu, tak jak lubimy najbardziej. W jaki sposób zrobić dobre pączki i upiec faworki? Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy.


To mój pierwszy film w którym pokażę wam jak zrobić faworki zwane inaczej chrustem. Chrust cieniutko wywałkowane są. Robimy je najczęściej w tłusty czwartek ale pasuje na każdą okazję.


Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Ale wracając do tematu ja dodaje całe jajka to znaczy z białkiem według przepisu mamuśki i chrusty wychodzą troszkę pulchniejsze. Przygotowanie dania faworki (chrust) - kruche i delikatne - najlepszy przepis Jaja i żółtka dobrze ubijam, dodaję ocet, rum, sól, cukier i śmietanę, miksuję i wkładam masło, dalej mieszam, wsypuję mąkę partiami i dalej miksuję. Przepis na chrusty drożdżowe, chrusty na piwie Prosty przepis na chrusty 16.


Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Często zdarza się, że chrusty kupione w sklepie są ciężkie, twarde i bardzo tłuste – a powinno być dokładnie odwrotnie. Domowe faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel o grubym dnie lub frytownica i odpowiednio nagrzany tłuszcz!


W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu).

Jesli chodzi o make dalam 4gr pszennej manitoba i 1gr zytniej 700. Jako dodatki garsc pestek slonecznika i garsc orzeszkow pini. Teraz rosnie pod przykryciem, za pol godziny przekladam do formy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.


Faworki (chrust) pieczone w piekarniku. Ciasto krótko zagniatamy, składając je jak ciasto francuskie i rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Z ciasta za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Układamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. W tym roku przygotujmy go własnoręcznie – będzie o niebo lepszy od kupionego w sklepie! O ile pączki nie każdemu wychodzą, faworki są o wiele prostsze w przygotowaniu, równie smaczne, a może nawet lepsze.


Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa. Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Po rozplanowany gotowy opał na płaskim talerzu, posypać obficie cukrem pudrem.


Chociaż jest to kwestia gustu, niektórzy nie lubią proszku. Teraz już wiesz, jak upiec opałowego dla większości receptur, ale istnieją inne opcje dla jego przygotowania. Wiele osób zastanawia się, jak upiec chrust ciasta. Spróbujmy odpowiedzieć na to. Istnieje kilka sposobów gotowania, a każdy z nich jest ciekawy i smaczny.


Korzystając z naszych przepisów nauczysz się, jak piec prawdziwe drewno na opał w domu. Na środku każdego paska zrobić podłużne nacięcie i przewlec przez nie koniec faworka. Dzisiaj robiłam Beze po raz pierwszy w formie małych bezików.


Pani stronię, ze jest lepiej dać drobny cukier na białko. Przede wszystkim mięso na pieczeń musi być świeże. Do pieczenia mięsa najlepiej nadają się niezbyt chude (np. karkówka, tuszki kurczaków, gęsi i indyków, uda drobiowe, żeberka, rostbef, jagnięcina), ale także szlachetniejsze gatunki, jak schab środkowy czy pierś indyka.


O czym warto pamiętać, by pieczeń się udała?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty