Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.
Rozważam też czy nie wpakować leczo do słoików lub część zamrozić? Mam tak dużo cukinii, że nie jesteśmy w stanie przejeść jej na bieżąco. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.
To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Przepisy na leczo są różne. Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam.
Zobacz, jak zrobić leczo. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Przełożyć do dużego garnka wlać około szklankę rosołu i dusić pod przykryciem około minut (od czasu do czasu mieszając).
Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Można przygotowywać je przez cały rok. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Polecam podawać leczo z bagietką.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z cukinii i pomidorów. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pieczenie chleba i inne potrawy.
Najlepszy przepis, domowe przetwory z cukinii. Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne. Domowy ketchup z cukinii i pomidorów 6. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. W planach mam jeszcze d żem z cukinii.
Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. Więcej niż 4przepisów.
W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy.
To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.