poniedziałek, 27 października 2014

Ciasto na lasagne zamiast gotowych płatów przepis

Przepis na ciasto marchewkowe. Zamiast opychać się kalorycznymi ciastkami z kremem i lukrem, warto sięgnąć po produkt, który w niczym nie ustępuje tradycyjnym wypiekom, a do tego jest zdrowy i zdecydowanie mniej kaloryczny. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Melissa Lasagne Primo Gusto, jedyna zmiana to to, że na samym początku obgotowuję płaty min. Danie wychodzi bardzo dobre aczkolwiek pierwsze moje próby nie były doskonałe, trzeba nie zrażać sie i cierpliwie nabierać wprawy.


Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników czyli płatów i miesa. Uwaga, nasz serwis może nie działać prawidłowo z włączonym programem typu AdBlock. Zapraszam Was po przepis na lasagne – danie przygotowane według reguł postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej.


Zamiast tradycyjnych płatów ciasta lasagne użyłam plastrów cukinii, farsz to pyszne warzywa przygotowane jak do ryby po grecku, tylko fit. To pomysł na obiad czy lunch do pracy. Moja otwarta wegetariańska lazania gotowa jest w dosłownie minut,. Domowy makaron robiłam dotąd tylko raz, kiedyś dawno do rosołu a teraz pokusiłam się o zrobienie dużych jego płatów do lazanii.


Na makaron mam przepis rodzinny, ale Zobacz więcej. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.


Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!


Dodać pomidory, przecier i przyprawy. Smażyć na małym ogniu minut. W misce wymieszać razem jajka, mleko, śmietanę i połowę sera. Dno nasmarowanej oliwą blaszki wyłożyć połową płatów lasagne, wyłożyć połowę mięsa i sosu serowego.


Przykryć resztą makaronowych płatów, wyłożyć resztę mięsa, sosu serowego. Przygotowanie dania lasagne Najpierw przygotowałam sobie boczniaki: pokroiłam je w kawałki i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę z masłem, dorzuciłam pokrojoną w półplastry cebulę i dusiłam kilka minut, podlewając niewielka ilością wrzątku. Przyprawiłam solą i pieprzem, a na końcu zagęściłam łyżką mąki. Dlatego zebrałyśmy przepisy na najpopularniejsze włoskie dania. Mamy tu saltimboccę, gnocchi, pizzę i lasagne.


Uformuj kulę i przez kilkanaście minut ręcznie wyrabiaj ciasto. Na koniec przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na dwie-trzy mniejsze. Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw. Płaty gotowego makaronu, przekładane masą jajeczno serową oraz porami, pieczarkami i boczkiem.


Niesamowicie aromatyczna, lekka i smaczna lasagne. A sos zamiast być czerwony jest całkowicie jasny. Makaron gotowy kupiony proponujemy, przed wyłożeniem w naczyniu żaroodpornym, lekko podgotować. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na od kuchni lasagne.


Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Ciebie newslettera przepisy. Z cieniutkich płatów można przygotowywać przysmaki słodkie, jak słynna baklawa, ale również pyszne dania wytrawne. Ciasto filo – przepisy nie tylko na słodkości.


W cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiadamy, jak wykorzystać ciasto filo w kuchni. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku.


Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki. Nie zapomnij o beszamelu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty