czwartek, 23 października 2014

Leczo na zime z cukini

Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy zawartość słoika przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować i podawać. Leczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę?


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.

Cukinia stanowi jeden z głównych składników leczo, w którym łączymy ją z papryka. Zakonserwowana cukinia na zimę w postaci leczo pozwoli szybko stworzyć pyszne danie. Wystarczy otworzyć słoik i zawartość zagrzać z dodatkiem kiełbasy.


Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę.


A zimą tylko smażę według uznania mięso,boczek lub kiełbaskę i zalewam leczem.

Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw).


Wszystkie z proponowanych przez nas. Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę.


A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie. To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki.


Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu.

Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę. Podpowiedzcie ,co jeszcze można zrobić z cukinii na zimę ? O przechowaniu w stanie surowym ,chyba nie ma mowy ? Dodane przez hati w: Tylko o kuchni. Macie jakiś sposób na przechowanie szpinaku na zimę?


Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyrządzone danie możemy przechowywać przez około rok w spiżarni, w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Oto składniki na leczo do słoików z cukinii: łyżki oliwy z. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Na początek leczo z cukinii do pasteryzowania.


Była to moja ulubiona potrawa studencka :) Gotowe do podania- tylko ugotować trochę ryżu czy makaronu i danie g Zobacz więcej. Madlen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga antykiwkuchni. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię.


Podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami z selera itp z pieca czy z ryżem. Dla dziecka, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem cukinię i paprykę należy pokroić w grube pasy. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam.


W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Odmiana ta ma bardzo dużo miąższu i mało pestek, idealnie nadaje się na przetwory. Miałam je przerobić na sos pomidorowy, ale w mamy urodzaj cukinii i postanowiłam zrobić leczo z cukinią.


Jest z nim trochę roboty, nie powiem, że nie. Ja je okupiłam ciętymi ranami, utratą paznokcia i potłuczonym słoikiem, ale było warto. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty