czwartek, 23 października 2014

Makowiec peka podczas pieczenia

Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Problem podczas pieczenia. Makowiec pęka podczas pieczenia. To znaczy, że ciasto drożdżowe zbyt krótko odpoczywało po zagnieceniu lub jest w nim za dużo drożdży.


Zagniecione ciasto należy odstawić na minimum 2-godziny. Lekko urośnie i nie pęknie. Najważniejszy jest i tak smak nawet jeśli pęknie. Co poniektórzy traktują pęknięcia makowca jako znak, że wyszedł smaczny. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat?


Wszystkie produkty do ciasta muszą mieć jednakową temperaturę, mąka powinna być przesiana, ciasto wkładaj do nagrzanego piekarnika (1stopni C). Zawinąć w papier do pieczenia, bądź upiec w foremce. Piec w temperaturze 180°C przez ok. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać bakaliami. Ola Cruz to głównie dla Pani #128578; chociaz nie wiem czy tak mozna.


Pozdrawiam i polecam chociaz na próbę. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Na Grabinie. Ale słonko przy drugiej kawie i dom w choinkach dają radość. Niby wszystko ok w smaku, ale wizualnie beeee.


Mam jeszcze zamiar upiec jutro, bo zostało mi masy makowej wiec moge zmodyfikowac, jesli cos podpowiecie. Zrobiłam ostatnio struclę z makiem. Wszystko wyszło pysznie, tylko strucla mi się rozwaliła w trakcie pieczenia, a dokładniej- pękła na całej długości. Wyglądało to tak, jakby ciasto rozeszło się w szwach, jedna krawędź pęknięcia podkurczyła się do góry, druga do dołu, tworząc piękny rowek wzdłuż strucli.


Lista przepisów na makowiec który nie pęka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Korzystałam z niego już kilka razy i ani razu się nie zawiodłam - biszkopt pięknie wyrasta, podczas zw Zobacz więcej. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa.


Ja piekę makowiec z ciasta drożdżowego w ten sposób i zawsze jest piękny, jak z cukierni. A jeszcze uwaga, że tego papieru trzeba dać sporo w zapasie robiąc rulon, bo makowiec rosnąc rozpycha się w papierze i jak go damy za mało, to makowiec przyjmie formę blaszki, gdyż papier nie będzie go przed tym powstrzymywał. Albo więc nastawnik temperatury pokazuje Ci 1a faktycznie jest np. Pękanie ciasta podczas pieczenia jest bowiem pierwszym objawem zbyt wysokiej temperatury. Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia ). Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże.


Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu. Może ktoś jest bardziej doświadczony? Poradnik o pieczeniu ciast, z Waszych komentarzy wiem, że miewacie problemy z ustawieniami piekarnika, więc ja dzisiaj podpowiadam, co zrobić, gdy ciasto opada, gdy pojawia się zakalec i jak piec ciasta, by były idealne. Na pewno przyda się to tym z Was, którzy dopiero zaczynają pieczenie i gotowanie, a wszystkich zapraszam też do zostawiania swoich rad. Stwórzmy fajny, duży poradnik.


Jeszcze nie jadłam dobrego i nie pękniętego. Jeśli jednak chcesz aby był piękny to pamiętaj o kilku zasadach. Podczas pieczenia nie obyło się bez przygód. Ciasto wyszlo super, trzeba dokladnie tak zrobic z tym papierem do pieczenia , jak podaje Ola.


Ja jedno ciasto zle zawinelam i mi popekalo, ale i tak smakuje. Dodalabym jeszcze, aby ciasto przed upieczeniem delikatnie ponakluwac, by para mogla sie ulatniac (wtedy tez ciasto tak nie peka ). Gdy już jesteśmy gotowi do pieczenia, smarujemy olejem blachę, wkładamy do niej ciasto, które także smarujemy olejem na wierzchu pędzelkiem. C przez około min aż makowiec nie nabierze pięknego rumianego koloru. Gdy ciasto ostygnie możemy je udekorować polewą czekoladową. Domowy sernik wiedeński czy królewski powinien być odpowiednio puszysty i mokry.


Jak zatem upiec pyszny sernik, żeby nie opadł, nie popękał, miał odpowiednią konsystencję i smak? Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, a nasze porady pozwolą przygotować doskonały sernik, nawet taki pieczony w kąpieli wodnej! W celu uniknięcia pękania sernika najlepiej piec go w tak zwanej kąpieli wodnej, a więc umieścić brytfannę z ciastem w formę z wodą. Co więcej, warto pamiętać o tym, aby nie wyjmować ciasta z piekarnika bezpośrednio po. Przepisy na tradycyjny makowiec zawijany w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na tradycyjny makowiec zawijany.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Trzeba pamiętać, aby nie zawijać ciasta ciasno, ale zostawić trochę miejsca, ponieważ makowce wyrosną podczas pieczenia. W każdym razie pieczenie w keksówkach jest bezpieczniejsze i szczególnie polecam je początkującym - można mieć pewność, że makowce nie rozejdą się na boki i nie.


Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty