piątek, 31 października 2014

Piernik jak upiec

Chcę w tym roku spróbować i upiec piernik staropolski i na dniach chce robić ciasto (ale z połowy składników jak na pierwszy raz) jednak chciałam zapytać czy mogę sodę zastąpić proszkiem do pieczenia? Przyznam że nie przepadam za samą sodą w wypiekach bo kilkakrotnie piekłam z nią i pomimo zapewnień że jej nie czuć ja ją. Towarzyszący jego przygotowaniu aromat przypraw korzennych to znak, że święta tuż, tuż.


Jesteś gotów na ich przyjście? Nie wiesz, jak zrobić piernik, który na pewno się uda?

Mamy dla Ciebie kilka porad! Oznacza to, że ciasto nie musi leżakować, ani przed pieczeniem, ani po nim. Wystarczy upiec, by po ostygnięciu delektować się pachnącym, mięciutkim piernikiem. Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie.


Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Chyba najbardziej popularnym jest ten mówiący, że piernik ten jest skomplikowany i że to „wyższa szkoła gotowania”. Aromatyczny i korzenny, piernik jest też najzdrowszym spośród wszystkich ciast. Sprawdzony przepis na piernik znajdziesz poniżej. Jak upiec prosty piernik ? W listopadzie zeszłego roku zamieściłam przepis na ciasto dojrzewające na piernik staropolski.


W kolejnym poście (w grudniu) wytłumaczyłam jak upiec placki z tego ciasta i pokazałam jak wyglądają końcowe etapy składania i dekorowania piernika. Niektórzy z Was piekli go etapowo, razem ze mną. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera.


Jednym z punktów, który należy uwzględnić na tej liście jest pieczenie pierników świątecznych. Wypiekiem tych słodkości warto zająć się już wcześniej, nawet w listopadzie, by przed samym Bożym Narodzeniem ograniczyć listę obowiązków. Ile wcześniej przed świętami można upiec piernik staropolski i pierniczki? Do Świąt mamy jeszcze tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie.


Cisto trzeba upiec minimum tydzień przed.

Ciasto dojrzewa i dopiero po tym czasie je pieczemy. Tradycyjny przepis na piernik. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury. Piernik z powidłami, przekładany.


Dosypywać porcjami do utartej masy. Przepis na piernik świąteczny. Smalec używam wieprzowy,na gęsim nie piekłam. Ja z połowy robię mały piernik,a z drugiej połowy pierniczki. Jezeli nie pieczesz na takiej z wyposażenia piekarnika to ja wszystko dokładnie opiszę w drugiej części przepisu.


Zdążysz spokojnie upiec,bo przepis będzie zaraz po 12. Możesz zrobić z połowy porcji. Zwyczajny, szybki piernik. Piękne chwile, które na długo zostają w pamięci.


Dodatek cynamonu, goździków oraz kawy intensywnie podkreśla charakterystyczny smak ciasta. Sprawdź nasze przepisy na wykwintny piernik! To już ostatni moment, aby zabrać się za piernik staropolski. Ciasto na niego musi leżakować co najmniej dwa tygodnie (a najlepiej – tygodni), a upiec go trzeba przynajmniej 3-dni przed świętami. Tyle osób ocenia komentarz pozytywnie Zaloguj się aby ocenia.


Co zawierają pierniki kupione w sklepie? Zobacz, jak samodzielnie przygotować przyprawę do piernika i upiec pyszny, czekoladowy piernik! Przygotowanie jest błyskawiczne (z podstawowych składników).


Smak jest znakomity, pachnący przyprawami korzennymi, a całości dopełniają powidła śliwkowe i czekolada. Dopiero zaczynam przygode z weganizmem ale uparlam sie zeby swieta zrobic roslinne moja mama bardzo ten pomysl poparla i upieklysmy piernik ktory po zrobieniu zalalam polewa z gorzkiej czekolady i posypalam skruszonymi nerkowcami i precelkami (chcialam dodac zdjecie ale widze ze sie nie da). Poza tym zrobilysmy pasztet i sos pieczeniowy i tez wyszly nieziemskie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu aromatyczny piernik. Z dodatkiem miodu i jogurtu.


Wierzch posypujemy orzechami, które się uprażą i będą wspaniale smakowite. Tak, jak już wspomniałam na facebooku, ze względu na to, że musiałam zmienić swój sposób odżywiania, na blogu będą pojawiać się również (oprócz bardziej tradycyjnych przepisów) przepisy na dania i wypieki bez mąki i cukru, o niskim IG, odpowiednie dla diabetyków, insulinoopornych i uczulonych na gluten. Przypominam wszystkim, którzy zamierzają upiec piernik na Święta, że już czas na przygotowanie ciasta.


Ja zabieram się do roboty najprawdopodobmiej w piątek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty