czwartek, 30 października 2014

Makowiec bez zawijania

Makowiec bez zawijania. Miałam w tym roku ochotę na makowiec, którego nie musiałabym zawijać i drżeć potem o to, czy strucla nie pęknie, mak nie wypłynie, itd. Ciasto wyszło bardzo dobre - z puszystym spodem i. Dzisiaj proponuję makowiec bez zawijania , ale też bez jabłek.


W zamian dodałam powidła i wyszło przednio :) Składniki: składniki na masę makową:, 4g maku, ½ kostki masła, żółtka, białek, ½ szklaki cukru, łyżka miodu, czubate łyżki powideł, bakalie, składniki na kruche ciasto:, 2g mąki, żółtka, 1g.

Dodane przez maxymil w: Tylko o kuchni. Witam właśnie dziś robię ,poczytałem i zaskakuje mnie temat kaszy manny ,po co i dlaczego ją dodawać? Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania.


Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni.

Lista przepisów na makowiec bez zawijania z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Czasami jest tak, że pamiętamy jakieś ciasto sprzed wielu lat, tak ja na przykład makowiec bez zawijania , że zawsze był z jabłkami, kaszką itd. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga true taste hunters.


Aż tu nagle pojawia się ktoś, kto mówi: fajny ten twój makowiec. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Jestem jedną z tych osób, dla, których makowiec ma zawierać jakieś maku, reszta to mięciutkie i puchate drożdżowe ciasto i lukier.


A co jakby makowiec składać się z masy makowej w …. Słodka masa makowa, na kruchym kukurydzianym spodzie, pokryta gorzką czekoladą. Nie lubię angielszczyzny bez potrzeby, więc unikam jak mogę używania takich zwrotów. Dla mnie przepis jest szczególnie przydatny, bo nie zabieram się za ciasta typu rolady. Raz spróbowałam (baaardzo dawno) i po tych przeżyciach już nie mam ochoty. Listy, na których znajduje się przepis (22) Moje ulubione.


Gołąbki bez zawijania to nieco inna wersja zwykłych gołąbków, gdzie kapustę daje się do środka nadzienia a nie na zewnątrz. Smak jednak jest dość podobny.

Na stronie mam już wersję takich gołych gołąbków w sosie pomidorowym. Możesz przygotować pyszny makowiec bez zawijania. Jest to proste i nie wymaga dużych umiejętności. Przygotowanie kruchego ciasta.


Podstawę naszego makowca będzie stanowiło kruche ciasto, a nie, jak to zazwyczaj bywa, drożdżowe. Zaczynamy przygotowanie makowca właśnie od tego elementu, gdyż zagniecione kruche ciasto musi odpocząć. Drożdże kuszymy i dodajemy do nich łyżkę cukru, ucieramy do uzyskania płynnej masy.


Następnie dodajemy łyżkę śmietany i odrobine mąki przesianej. Pozostałą część maki mieszamy z margaryna, cukrem, jajkami, śmietaną i dodajemy utarte drożdże. Niestety, dużej części gospodyń domowych to ciasto wydaje się zbyt trudne albo pracochłonne, a to ze względu na zawijanie rolady. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów.


Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Przepis na makowiec bez mąki. Nie potrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon #128521; W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF #128578; Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie.


Gołąbki to jedna z potraw, za którą przepadam i dlatego robię je bardzo często. Są syte, podzielne i jak wszystkie dania z kapustą z każdym dniem smakują jeszcze lepiej. Do szybszej i łatwiejszej wersji gołąbków podchodziłam kilka razy, ale dopiero wersja, która Wam prezentuję skradła moje serce Mięciutkie, pulchne mięsno-kpuściane kotleciki zapieczone w sosie. Zapraszam na obiad i gołąbki dla leniwych, czyli gołąbki bez zawijania.


Bardzo lubię gołąbki tradycyjne, ale nie zawsze mam czas i chęci na ich przygotowanie. Postanowiłam ugotować gołąbki przypominające w smaku te zawijane w kapuście, a kapustę zamiast na zewnątrz, poszatkowałam i wymieszałam z mięsem i ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty