Składniki: skrzydełka z kurczaka. Może trzeba będzie dodać sera topionego, może żółtego, może soli, może cukru, może pieprzu… a może więcej natki…. Ja zwykle przygotowuje ją w dwóch wersjach pierwsza bardzo, gęsta, kremowa i sycąca, gotowana z jarzynami i makaronem - polecam ją szczególnie o tej porze roku.
Dziś na obiad zupa neapolitańska z oryginalnym włoskim makaronem. Dostałam go w prezencie od sąsiadki, spędzającej w Alpach ferie. Szukając do niego odpowiedniego tła, pomyślałam właśnie o zupie neapolitańskiej, której kremowy kolor i konsystencja doskonale pasują do pasiastych wstążek i innych przeróżnych makaroników maści wszelakiej. Swoją kremową konsystencję i jasną barwę zawdzięcza dodatkom śmietany i startego sera. Wywar można przygotować zarówno na kościach, na kostce mięsnej lub warzywnej lub na samych warzywach.
Przepadają za nią zwłaszcza dzieci, którym odpowiada jej delikatny smak. Pyszną neapolitankę można wyczarować w niecałe pół godziny - wykorzystując na przykład resztki rosołu czy wywaru. Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu bez problemu przygotujesz ją również w trakcie opieki nad dziećmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wymyślnych składników (to właśnie jedna z zalet prostej kuchni włoskiej). Większość, z tego, co znajdzie się w. Osobiście uwielbiam wszystko co serowe, ta zupa wprost podbiła moje i moich córek podniebienie- nie mogłyśmy przestać jeść.
Kremowa, mocno serowa- przepyszna. Koniecznie podana z cienkim makaronem, który obkleja się serową zupą. Makaron możemy przygotować w dwóch wersjach- ugotować oddzielnie lub wsypać suchy do gorącej zupy i poczekać aż będzie miękki. Moja Książka Kucharska: Przepis na klasyczną zupę neapolitańską. Pyszna włoska zupa z makaronem i parmezanem, zabielona śmietaną.
Jak zrobić domową zupę neapolitańską - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Ser z mlekiem dodać do gotującego się wolno wywaru z serkami. Jeśli sery się rozpuściły i połączyły z innymi składnikami, a zupa ma jednolitą konsystencję, należy zestawić ją z ognia i wówczas dodać żółtka - miesząć trzepaczką! Zupa gotowana na rosole. To zupa stworzona dla mnie, prosta i aromatyczna, a przy tym fajnie się ciągnie.
W zasadzie zupa neapolitańska to nic innego jak rosół podany z grubszym makaronem i startym żółtym serem, który rozpuszcza się pod wpływem temperatury i fantastycznie się ciąąąąągnie. Nie ma w tym wielkiej filozofii, ale jest smak. Dodane przez monikw: Tylko o kuchni.
Może ktoś mi podać przepis na dobry deser dla dzieci. Kurczaka umyć,odgotować w wodzie. Zlać wodę,kurczaka ponownie umyć,włożyć do l. Dodać włoszczyznę,paprykę,pomidor i cebulę. Posolić i gotować około min. Prosta w przygotowaniu a bardzo smaczna.
Niejedno podniebienie ją polubi. Serio, zachwyciłam się jej smakiem. Przepyszna zupa neapolitańska z kurczakiem, papryką i pieczarkami z pewnością zachwyci całą rodzinę. Oferta jest ważna w hipermarketach.
Danie to pochodzi z włoskiego miasta Neapol, stolicy Kampanii, które poza znakomitą kuchnią słynie również z imponującej architektury. Niecodzienna i lekka zupa szybka w przygotowaniu. Myjemy skrzydełka, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Warzywa kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się wywaru.
Pyszna i rozgrzewająca zupa idealna na chłodne jesienne dni. Jeśli lubicie smak sera i makarony to taka zupka na pewno przypadnie Wam do gustu. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Dania główne Kuchnia włoska Specjalne okazje Zupy.
Nic dziwnego – w końcu to danie jest pyszne, bardzo pożywne i ma wiele cennych składników odżywczych. Przygotowanie tego posiłku nie zajmie ci wiele czasu. I co najważniejsze przepis na zupę neapolitańską jest bardzo prosty.
Kroki wykonania: Mięso i warzywa oczyścić i wypłukać, ugotować wywar. Do przecedzonego wywaru dodać śmietanę i zagotować. Przepis znalazłam w kolorowym czasopiśmie z wczesnych lat 90.
Komentarze (2) Najnowsze Najpopularniejsze Czytaj więcej komentarzy Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu. Podziel się linkiem do artykułu ze znajomym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.