czwartek, 11 czerwca 2020

Zupa z botwiny wg magdy gessler

Chłodnik z botwiny Magdy Gessler. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy minut. Wywar delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg.


Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Przepis przywieziony znad morza. Składniki: pęczek botwiny wraz z buraczkami marchewki pietruszki (korzeń) średniej wielkości młode ziemniaczki śmietana łyżka mąki pieprz,. Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler.


Wiosenna, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych buraczków,. Film Rozgrzewająca Herbata przepis Magdy Gessler. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z botwiny wg magdy gessler. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.


Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w skwarny dzień. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie.


Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Bardzo szybka w przygotowaniu.


Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Można ją podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub z pieczywem. Sprawdzi się też ugotowane jajko lub ser biały i szczypiorek. U nich botwinka występuje wyłącznie w wersji „na gorąco”.


Wiedziałam, że Niemcy nie lubią zimnych zup, ale dotąd w głowie mi się nie mieściło, że również w Bieszczadach polski chłodnik jest daniem egzotycznym. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Odkąd szyjki rakowe stały się dostępne,ten przysmak tradycyjnej kuchni powrócił na nasze stoły. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego.


W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu. Najlepszy jest bulion domowy, np. Zupa z botwinki wymaga bulionu. Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek. Jeśli ktoś ma ochotę, to może też dorzucić do swojej porcji jajko gotowane na twardo.


Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Botwinka, królowa wiosennych zup. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina!


Z oryginalnego przepisu Magdy Gessler usunęłam składniki, przez które sos pomidorowy nie byłby jedwabiście gładki, a taki właśnie lubię, no i dałam więcej mięsiwa:) W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze cebule i pomidory z puszki, ja z nich jednak zrezygnowałam. To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu. Będzie „wałkowana” do ostatnich botwinek.


Korzystając stale z twoich przepisów, coraz bardziej przekonuje się w tym, ze kuchnia roślinna jest pyszna, różnorodna smakowo i dobra dla mojego ciała i dobrego samopoczucia. Menu Wędrowca Starego i nie tylko. Sałatka z pora – po prostu mniam! Takie połączenie smaków smakuje rewelacyjnie jako sałatka sama w sobie lub np. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo.


Wg jako krem też inaczej inaczej smakuje , także polecam jako inną formę☺ Zaloguj si. Nie jestem kucharzem ani nawet znawcą kuchni. W niedziele cos mi kapnelo do glowy. Jedna duza poledwice wieprzowa pokroilem na plastry opanierowalem wegeta,slodka papryka i kurkuma.


Pokrojone szparagi ugotowane na miekko – blenderem zmiksowalem na gladki plyn,reszte przetarlem przez sitko…Plyn z ugotowanych szparagow. Szukasz przepisów na zupy? Znajdziesz przepisy na polski rosół i azjatycki ramen. Sprawdź nasze pomysły jak urozmaicić zupę jarzynową lub rozgrzewający krem z dyni! Szczaw kilkakrotnie płukamy, tak aby wypłukać z niego ewentualna ziemię.


Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Do miseczki dodajemy żółtka i śmietanę.


Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty