Pikantna zupa krem z dyni. Zapiekanki z serem feta, szynką i suszonymi pomidorami. Aromatyczne hamburgery z sosem miodowo-musztardowym. Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym.
Tradycyjny żurek z boczkiem, wiejską kiełbasą i jajkiem Jestem wielką miłośniczką żurku.
Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić. Wypróbujcie go nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych! UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut.
Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym.
Do dużego garnka z wodą włożyć boczek i kiełbasęgotować aż powstanie wywar. W trakcie obrać włoszczyzne i (marchew ,pietruszkę i seler ) zetrzeć na tarce obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Kiedy wywar będzie gotowy ( boczek musi być miękki ) wiciągnąć boczek , kiełbasę i wrzucić.
Polecane przepisy: Domowy żurek na zakwasie z kiełbasą i boczkiem Zobacz więcej. Zupy Domowy żurek na prawdziwym zakwasie. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały.
Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.
No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek.
Oj, aj, ech i takie tam. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku.
Na gazie opalamy połowę cebuli i wrzucamy do wywaru, wlewamy też zakwas. Wrzucamy liść, ziele oraz pieprz ziarnisty. Składniki na 8-porcji: ok. Przepis na żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części. Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własne Zobacz więcej. U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych.
Knorr przesyujemy do miski, dodajemy śmietanę, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wywaru. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku.
Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.