poniedziałek, 8 czerwca 2020

Zur z biala kielbasa

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru.


Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami.

Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo – śmietanowym.


Roladki z młodej jagnięciny faszerowane grzybami. Szybka pasta z wędzonej ryby z jajkiem. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki.


Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby.

Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą. Składniki (na 6–porcji): szklanki zakwasu na żurek, surowa biała. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Jakie surowki z nich robicie? Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory.


Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Kiedy woda się zagotuje przyprawiam solą i pieprzem, a potem gotuje na wolnym ogniu około pół godziny, tak żeby warzywa były miękkie, a kiełbasa nie straciła smaku. O tym że zostało coraz mniej czasu przypominają mi wszechobecne żółte tulipany i wielkie czekoladowe jaja od których moje dzieci wręcz nie mogą oderwać oczu. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami.


Wczoraj uległam i kupiliśmy cztery wielgachne czekoladowe z niespodzianką. Mam nadzieję że mój syn nie zje ich potajemnie i przetrwają do świąt ;). Każdy, kto u nas był wie, że mamy najlepszy żurek na Podhalu. Do naszego żurku dostępnego online trafia jeszcze wędzony boczek, biała kiełbasa, chrzan i autorskie przyprawy.


Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru.


Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka. Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki. Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis. Kiełbasę ugotowałem w reszcie rosołu z poprzedniego dnia a ziemniaki dodałem wraz z “wkładkę podsmażaną” i wszystko na koniec doprawiłem maggi zamiast soli (bo lubię choć niezdrowa).


Rodzinie dałem z jajkiem ale sobie podsmażyłem grzanki z chleba. Zurek z biala kielbasa i jajkiem 2Ugotować pyszny żurek na święta to nie jest wielka trudność. Wystarczy dobry zakwas, odpowiednia kielbasa, warzywa, przyprawy i już! Jestem pewna, że Każdy szybko sam przygotuje taką zupę.


Przepis na Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty