wtorek, 9 czerwca 2020

Żurek z białą surową kiełbasą

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas. Bez niego potrawa straci swój oryginalny smak i ducha tradycji.


Współcześnie sprawa jest prosta, ponieważ w sklepie można kupić gotowy wyrób. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem.

Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Białą kiełbasę pokroić na plasterki lub kawałki i dodać do żuru. Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki.


Bo z jajkiem jak z karpiem na Boże Narodzenie – potrafi się przejeść. Dlatego w moim żurku go brakuje, gdyż ogólna ich ilość zjedzona w tym czasie i tak przekroczyła granicę żywieniowego zdrowego rozsądku. No, ale już taki urok naszych polskich świąt!

Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie. Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Dziś przedstawiam niezbędny klasyk na te świąteczne dni, czyli żurek z białą kiełbasą i grzybami z dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem Zobacz więcej.


Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i chrzanem 2Świąteczne śniadanie nie mogłoby się odbyć, bez pysznego, wielkanocnego żurku, z dodatkiem białej kiełbaski i chrzanu. W naszym domu często spierają się z czym mam podać żurek. Jeden lubi z kiełbasą, inny z ziemniakami, jeszcze inny woli z jajkiem. Film Jak zrobić kiełbasę polską pieprzową surową.


Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Włożyć do miękkich ziemniaków białą surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć-nie gotować mocno z minut. Kiełbasę wyjąć z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, wlać śmietanę i mieszając zagotować, dodać czosnek granulowany, paprykę ostrą, majeranek, podawać z kawałkami białej kiełbasy.


Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty.

Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego.


Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu. U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Na sam koniec zahartuj śmietanę i połącz z żurkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem.


Drugą połowę pokrój na większe części i tuż. Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek.


Do gorącego,czystego wywaru wkładamy wędzony boczek oraz białą kiełbasę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez pół godziny. Następnie wyjmujemy mięso i odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białą kiełbasą i ziemniakami. A oto filmik jak przygotowałam pyszny, domowy (Wielkanocny, ale nie tylko;) żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiem. Zapraszam do obejrzenia!


Podaję na gorąco z białą kiełbasą oraz wkrojonym jajkiem na twardo, a do tego pajda świeżego chleba. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek na gęsto, z białą kiełbasą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni.


Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty