A ja daje wedzony boczek, kielbase, cebule wszystko podsmazone. Nie robie gestego, podaje z grzankami czosnkowymi. Zurek slaski tylko na wedzonce!
Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn. Codziennie nowe inspiracje. Kiełbasę wyjmujemy z garnka, kroimy w plastry, umieszczamy ponownie w żurku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodajemy koncentrat żurku. Mieszamy i gotujemy ok 10min. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę. Zupa z patisonem na kości wędzonej ETAP 1: Marchewkę, pietruszkę i patisona obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa przełożyć do garnka. Włożyć przyprawy i zagotować. Dolać pomidory i startą paprykę. Nie tylko na Święta min łatwe tanie.
Kolejna świąteczna wędzonka, wędzony schab bez kości. Zupa ogórkowa na kości wędzonej Kość wędzoną obgotowujemy, wylewamy wodę, ponownie zalewamy zimna wodą i gotujemy, gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy całość przez ok min (do miękkości warzyw), następnie dodajemy przecier ogórkowy, doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, czubrycą. Wyrazisty smak zakwasu z mąki razowej żytniej znajdzie wielu smakoszy. Zagotować wodę,dodać przyprawę Kucharek,liście laurowe,ziele angielskie i kiełbasę w całości surową wędzoną polską.
Gotować na wolnym ogniu około minut następnie wyąć kiełbasę pokroić w plastry i dodać do wywaru. Dołożyć pokrojone w kostę ziemniaki i marchew,gdy ziemniaki będą miękkie dodać zakwas wg. Wyniki wyszukiwania dla `zupa na kosci wedzonej` - DoradcaSmaku. Buraki myjemy obieramy kroimy na plastry zalewamy wodą. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Efektownie wygląda podany w chlebie z dodatkiem białej kiełbasy pachnący majerankiem i czosnkiem. Jedna z moich ulubionych zup, bardzo sycąca i po prostu pyszna. Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi! Zupa gotowana na wywarze z mięsa jest pyszna i aromatyczna.
Wędzone kości bądź skóra z wędzonego boczku idealnie nadają się na wywar. Zakwas na żurek bezglutenowy. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Gotujemy na małym ofniu ok godziny. Po tym czasie wyciągamy kości oraz warzywa.
Ugotowaną marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach, mięso obieramy i dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy i gotowe. Autor: najlepszewkuchni.
Sprawdza się również na uroczystościach i ważnych okazjach. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.
Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Kazdy ma swoj swoj przepis na zurek , moze sie roznic wygladem a smakiem z pewnoscia.
Wielkanoc ma do siebie zurek. Tu opisalam jak ja przygotowuje swoj zurek na sniadanie wielkanocne. Wystarczy, że zalejesz je wodą i dodasz do nich włoszczyznę – marchew, seler i por. Wywar dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem oraz jałowcem i pokruszonym kminkiem.
Bulion zapraw odpowiednio kwaśnym zakwasem i śmietaną. Gotową zupę podawaj na gorąco, serwując do niej chrzan i jajka gotowane na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.