Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa sauer, co znaczy kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Ta nazwa przyjęła się na ziemiach polskich już w XV wieku. Słowem żur określano wówczas potrawy z zakwaszonej. Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty.
Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów.
Okazuje się, że te nazwy nie są synonimami. Jeśli już, to podaje na osobnym talerzu. Do żurku ich się nie dodaje. Jeśli nie z ziemniakami, to żur można serwować.
Zupa z kiszonego barszczu była zatem nazywana barszczem białym, a ta na zakwasie z mąki (na ogół żytniej) – żurkiem. Barszcz biały a żurek dzisiaj: różnice. Mąkę zalewa się przegotowaną wodą, wrzuca skórkę od chleba i kwasi przez.
Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla.
Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry.
Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi. A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa. Zapraszam na przegląd zakwasów na żurek.
Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.
Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce. Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę.
Niby wyraźne różnice między tymi zupami się zatarły, ale nawet w torebkach mamy barszcz biały i żur, a poważne źródła kulinarne dowodzą, że to jednak nie to samo. Gotowców na święta nie polecamy, więc co wybrać? Smakosze twierdzą, że zakwas żytni.
Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa Sauer, co oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony.
Określenie to przyjęło się na całych ziemiach polskich ok. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie.
Ugotowałam żurek na zakwasie Pana przepisu i żur również. Dzieci ,wnuczęta , mąż oraz zięć i córka doświadczyli ,ze nie jedli jeszcze nigdy tak pysznego żuru. Bardzo serdecznie dziękuję w moim i wszystkich WIELKANOCNYCH gości.
Prawdziwy, intensywny w smaku, wyjątkowy! Przygotuj tradycyjny żurek na bazie zakwasu. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Dla mnie żur jest cięższy w smaku, subiektywna opinia. Widziałam w książkach o kuchni polskiej przepisy na żurek na mleku, więc też ciężko stwierdzić jak powinien wyglądać „prawdziwy żur”.
Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.