piątek, 18 września 2020

Żurek z białej kiełbasy

Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą? Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę! Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru.


Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku.

Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny.


Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. To danie nie możne się obyć także bez białej kiełbasy, która smakuje wyśmienicie z gorącym żurkiem.


Do tego zestawu można również dodać ziemniaki i wkroić jajko ugotowane na twardo, bądź podawać zupę z chlebem.

Do talerza żurku dodaj jedną łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować min. Dodać zakwas na żurek , ząbki czosnku,majeranek,pieprz i sól do smaku. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki.


Okularki to urocza nazwa klopsików z kiełbasy i ciasta francuskiego. Z wyciśniętej ze skórki białej kiełbasy uformuj kulki, zawiń je w ciasto francuskie, a następnie nadziej na patyki od szaszłyków i zapiecz. Zapraszam dzisiaj na przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem w wersji klasycznej lub bezglutenowej, zależnie od użytego zakwasu i jakości więc i składu kiełbasy. Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki.


Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Dania główne Pierogi z farszem białej kiełbasy.


Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie. Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka.


Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.

Paszczaka zawsze wychodzi! Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Dodane przez panka w: Tylko o kuchni.


No to narobiłaś mi apetytu :) Czekam na ten przepis razem z Tobą :). Durszlak Żurek z klopsikami z białej kiełbasy. Pieczeń z białej kiełbasy jest przepyszna.


Przepis na Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Składniki: – 5białej kiełbasy surowej – l bulionu lub domowego rosołu – 5ml dobrego zakwasu na żurek – 2. Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu a moje dzieci za nim.


Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zupę wzbogaciłam o warzywa, dzięki czemu jest daniem bardziej wartościowym odżywczo, smaczniejszym i bardziej aromatycznym. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga coolinarnie.


Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru.


Jedni podają go na talerzy, inni w chlebie. Niektórzy dodają do żurku kiełbasę, a inni jajka gotowane lub sadzone. Oto przepis na doskonały żurek, który warto wypróbować. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białej kiełbasy. Piotrek bardzo lubi zupy, często przygotowuje żurek, nawet w lecie, gdyż bardzo go lubi jeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty