Zakwas na żurek bezglutenowy. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek.
Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku.
Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ.
Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Resztek zakwasu nie musisz wyrzucać – możesz je zbierać w litrowym słoiku i zrobić z nich zakwas na żurek (dodaj do niego kilka łyżek mąki żytniej, ząbki czosnku i zalej wodą). Odstaw na kilka dni i użyj do ugotowania żurku. Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę.
Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu. Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego. Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Postanowiłam go wykorzystać, podrasować czosnkiem i przyprawami, dokarmić w. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty.
Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Przed dokarmieniem zakwas wyjmuję z lodówki i czekam około godziny aż się ogrzeje, następnie dokarmiam i zostawiam na wierzchu aż „przerośnie” i zacznie opadać, może nawet całkiem opaść i wtedy chowam z powrotem do lodówki. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas. Bardzo dokładny przepis jak zrobić doskonały zakwas na tradycyjny domowy żurek.
Do litrowego słoika wlej wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz przepołowione ząbki czosnku. Całość ponownie wymieszaj.
Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką).
Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Sam zakwas można przechowywać w lodówce i zrobić z niego jeszcze inne potrawy wymagające jego użycia. Dlatego też dzielimy składniki na żurek na dwie części. Trzeba wiedzieć, że zakwas na żurek będzie się zakwaszał przez dni, dlatego nie jest to przepis do zastosowania na szybko. Można go kupić w sklepie – najczęściej sprzedawany jest w butelce lub specjalnym plastikowym pojemniczku. Tradycyjny żurek powstaje na dobrym zakwasie.
Warto jednak spróbować przyrządzić własny zakwas. I z naszym przepisem będzie to możliwe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.