Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut.
Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.
Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Dania główne Żurek z domowego zakwasu. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem. Wtedy możesz zrobić żurek albo przelać go to butelki i schować do lodówki.
Powyższy przepis jest wzorowany na tym – klik. Natomiast jeśli nie chcesz sam robić zakwasu albo nie masz czasu to w sklepie bez problemu znajdziesz żurek z dobrym składem. Pokroić w plastry i włożyć do garnka.
Najlepsze będą te w szklanej butelce.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem. Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo.
Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z Żurem i dodać do zupy- zarówno jedna jak i druga butelkę. Wyślij przepis Żurek domowy. Przepis na Żurek tradycyjny.
Jak zrobić Żurek tradycyjny Doskonała zupa nie tylko na Wielkanoc. Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne.
Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca. Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak. Odlewamy do szklanki ok.
Domowy żurek z białą kiełbasą jest gotowy. Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku.
Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.
Jajka obierz ze skorupek, pokrój na plasterki. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach.
Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy. Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji. Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa to zestaw sprawdzony i uwielbiany przez Polaków.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie bazy do żurku, sięgnij po Żurek Knorr.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.