środa, 2 września 2020

Żurek z podsmażoną kiełbasą

Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Włoszczyznę ( kupiłam gotową na tace ) przełożyć do garnka zalać litrem wody, dodać czosnek oraz liść laurowy, 2-ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren czarnego pieprzu, przykryć i gotować około minut, następnie z wywaru odcedzić warzywa i dolać zakwas, zagotować na koniec do żurku.


Polecane przepisy: żurek z podsmażoną kiełbasą Zobacz więcej. Dania główne Burger z podsmażoną cebulk. Przepis na żurek z białą kiełbasą, podsmażoną cebulką i ziemniakami. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach.


Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to idealna zupa na Wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się także na codzienny obiad. Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto.


Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu.


U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Zupę nalaną do talerzy można ozdobić liśćmi świeżego majeranku. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne minut. W tym czasie szykuję resztę. Białą kiełbasę obieram ze skóry i kroję w ukośne kawałki.


Trudno to sobie wyobrazić, prawda? Producent z branży mięsnej i laureat programu „Doceń polskie” proponuje wariację na temat tego specjału - żurek z jajkiem i… frankfurterkami. To idealna propozycja dla osób, które choć nie przepadają za białą kiełbasą, nie chcą rezygnować z tradycyjnej świątecznej potrawy.


Z Kiełbasą - informacje, zdjęcia, materiały video. Pyszny i sycący żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem na zakwasie, który nadaje mu charakterystyczny, kwaskowaty, wyjątkowo intensywny smak a dodatkowo jest gęsty i znakomicie doprawiony to tradycyjna zupa na Wielkanoc, polecam jej przygotowywanie również wtedy, gdy najdzie nas ochota na smaczne i pożywne danie. Nie od dzisiaj wiadomo, że prawdziwy domowy żurek powinien być ugotowany z użyciem przygotowanego kilka dni wcześniej zakwasu na żurek, który jest odpowiedzialny za wyborny kwaskowaty smak wywaru.


Żurek z podsmażoną kiełbasą

Czyli podobnie jak u Ciebie - z kiełbasą, ziemniakami, jajem (połówką ), a także skwarkami i podsmażoną cebulką. Nie ma świąt Wielkanocnych bez żurku , o to mój żurek taki jaki robię w każde święta. Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. A ja będę jadła żurek z kiełbasą, ale drobiową i podsmażoną na teflonie, więc wytopi się trochę tłuszczu, a będzie dodatkowo chrupiąca. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek.


A to nie wszystko, bo z kiełbasą możemy przyrządzić także ziemniaczane zapiekanki, leczo i risotta, makarony z patelni, omlety (na przykład fritattę) oraz fantazyjną domową pizzę. Na zakwasie z podsmażoną białą kiełbasą i majerankiem. Ta gęsta i smaczna zupa znika z talerzy naprawdę szybko.


I to nie tylko w święta;)” Żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiem. Przepisy na wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Jak zrobić tradycyjny żurek z boczkiem i kiełbasą. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż rozdrobniony czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.


W dużym garnku gotuj ziemniaki pokrojone w kostkę. Po minutach gotowania dodaj do nich podsmażoną kiełbasę z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie. Kiedy ziemniaki są już miękkie, wlej żurek.


Po upływie tego czasu wlać zakwas na żurek lub żurek z torebki rozrobiony w 2ml wody, wymieszać i gotować kolejne minut. Jak żurek się zagotuje to wrzucamy posiekany czosnek, podsmażoną kiełbasę i boczek. Po chwili próbujemy go i ewentualnie doprawiamy (jeżeli jest to jeszcze konieczne), domową jarzynką (vegetą) oraz sokiem z cytryny. Wlewamy zakwas , gotujemy.


UREK WIELKANOCNY Pokazywałam już u siebie kilka przepisów na żurek wielkanocny i taki codzienny. Dzisiaj zapraszam na żurek wielkanocny wegetariański i taki klasyczny, domowy, wręcz tradycyjny z białą kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty