Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Domowy żurek na prawdziwym zakwasie, to jest to! Tak właśnie myślałam o dodaniu zakwasu, ale miałam ‘na zbyciu’ suchą kromkę swojego chleba na zakwasie, więc poszła kromka.
Ale jak kiedyś będę chciała przyspieszyć proces, to pewnie w ruch pójdzie zakwas #128578; Na razie zakwas żurkowy się robi i. Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie.
Lista przepisów na żurek bez zakwasu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Rano okazało się, że z zapachu i wyglądu zakwas przypominał identycznie jak ten na żur. Zabrałam się za gotowanie zupy i wyszła znakomita.
Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie.
Zakwas to tylko składnik żurku (zwany również kiszonym żurkiem), przepis na samą zupę po kliknięciu na link – domowy żurek na zakwasie. Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.
Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek.
O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku. Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu, tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę i liść laurowy. Kiedy wywar zacznie kipieć dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę oraz w kostkę. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.
Jeśli to zakwas żytni, to taki nadmiar możesz też wykorzystać do zrobienia zakwasu na żurek – rozrób go z wodą, dodaj przyprawy (czosnek, pieprz, liście laurowe itp) i zostaw na 1-dni. Tylko jak będziesz dodawać do wywaru to stopniowo i próbuj, bo w zależności od tego ile dasz zakwasu, to może wyjść bardzo kwaśne. Kiszenie żuru czyli jak zrobić domowy zakwas na żurek.
Jestem w trakcie robienia zakwasu na żurek zgodnie z przepisem. Dzisiaj jest czwarty dzien, a zakwas nadal nie rozwarstwił sie i jest lekko gorzkawy w smaku. Nie ma w nim pleśni i bardzo ładnie pachnie.
Czy poczekać jeszcze, czy cos poszło nie tak i zrobic nowy? Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.
Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Jak zrobić prosty, domowy zakwas na żurek. Wielkanocy czy też po prostu z okazji rodzinnego święta, a nawet na zwyczajny obiad. Pierwsza część przepisu to zrobienie zakwasu.
Mąkę wsypujemy najlepiej do dużego słoika, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i zalewamy letnią wodą. Dania główne Żurek z domowego zakwasu. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem.
Z zakwasu na żurek wyjmujemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz czosnek. Do misy przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę razową i mieszamy. Zakwas mieszamy i dodajemy do niego letnią wodę.
Do suchych składników dodajemy cukier, sól oraz świeżo mielony pieprz. Dodajemy zakwas i powoli zaczynamy wlewać zakwas wymieszany. Czy robicie domowy zakwas na żurek?
To szalenie proste i tak wdzięczne. Zapach domowego zakwasu żurkowego jest obłędny, rozkręca ślinianki i każe tęsknić za gęstym, domowym żurkiem, lekko kwaskowym, z mnóstwem majeranku, wiejskim jajkiem gotowanym na twardo, z kawałkami pysznej białej kiełbasy. Marzył mi się domowy chleb.
Chciałam upiec taki na zakwasie, jednak okazało się, że mam pecha i nie mogę znaleźć nigdzie mąki razowej. Wykombinowałam więc przepis na drożdżach i occie. Przyznam, że to Zobacz więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.