czwartek, 10 września 2020

Żurek z butelki ile wody

Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Pokroić w plastry i włożyć do garnka.


Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni.

Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Tak samo powstawał mój zakwas chlebowy. Czy mogę go w takim razie użyć? Na innych stronach widziałam też że do zakwasu z żurku dodaje się czosnek, ziele angielskie i liscie laurowe. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku.


Woda, mąka żytnia, przyprawy - to wszystko, co powinien kryć w sobie zakwas na żurek. Ten w butelce, dostępny w sklepach zawiera jednak czasami regulatory kwasowości i zagęstniki - całkowicie zbędne! Dlatego podpowiadamy, który kupny zakwas na żurek w butelce wart jest zakupu.


Najprawdopodobniej kupiles cos w stylu zakwasu na zurek w butelce.

No wiec podam Ci taki latwy przepis. No i oczywiscie postaw na palnik i wlacz kuchenke zeby zaczelo sie gotowac. Pokrol cebule na paski i tez dodaj. Woda to najzdrowszy napój, który możesz zafundować swojemu organizmowi - to niezaprzeczalny fakt.


Ale czy wiedziałaś, że picie wody z plastikowej butelki może ci bardzo zaszkodzić? Oto powodów, dla których nigdy nie powinnaś sięgać po wodę z butelki. To coś ze sklepu to po prostu woda z mąką.


Nie można tym zepsuć zupy. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu.


Powyżej butelki ustawiamy dużą butlę z zabarwioną wodą i łączymy oba naczynia wężykiem, aby podczas wypływu wody poziom w dolnej butelce się nie zmieniał. Odrywamy taśmę malarską. Rysunek przedstawia fragment etykiety z butelki pewnej wody mineralnej.


Butelki termiczne, z wkładem na ló pojemnikiem na owoce czy uchwytem. Kubki izolowane i butelki ze słomką. Sklep internetowy i stacjonarny - Kraków. Szybka realizacja zamówień.


Sprawdź i znajdź butelkę na wodę która pasuje do Ciebie!

Kiedy woda się zagotuje przyprawiam solą i pieprzem, a potem gotuje na wolnym ogniu około pół godziny, tak żeby warzywa były miękkie, a kiełbasa nie straciła smaku. Zupę zabielam śmietaną bo jako jedyna mi się nie waży i można ją wlewać od razu do garnka. Następnie dodaje koncentrat żurku i gotuję jeszcze chwilę.


Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Z każdą zupą oddaję kawałek siebie. Dlatego mój chłop jest taki szczęśliwy jak je zresztą ja też, ale za chiny nie potrafię dobrze ugotować żurku. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok.


W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Wodę odlewamy, kiełbasę przekładamy do czystego garnka, zalewamy świeżą wodą, dodajemy włoszczyznę, ziele, liść laurowy i lubczyku oraz czosnek, gotujemy ok min na maleńkim ogniu. Kiełbasę myjemy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Wlewamy wodę spod ogórków, dodajemy.


Ja kiszę zaczyn na żur z białej albo razowej mąki żytniej. Po dwóch-trzech dniach od nastawienia mieszam zaczyn, ulewam kilka łyżek, dodaję łyżeczkę mąki i uzupełniam wodę. Niedowiarkom proponujemy porównanie identycznie podanych wód butelkowanych z kranówką, sami wielokrotnie testowaliśmy w ten sposób znajomych.


W żadnym z przypadków test nie wypadł niekorzystnie dla wody z kranu. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Zdrowa woda – z butelki czy z kranu? Temat picia wody prosto z kranu wraca jak bumerang, ze względu na lansowane przez przedsiębiorstwa wodociągowe akcje promujące wybieranie „kranówki” do codziennej konsumpcji zamiast wód butelkowanych.


Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.


No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Potem ostrożnie wymieszaj butelkę z żurkiem(musisz ją rozszczelnić, bo lubi sobie wywalić korek).


Jak zlikwidujesz osad wlewaj wymieszaną zawartość do gotującego się wywaru z ziemniakami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty