piątek, 4 września 2020

Żur wielkanocny z białą kiełbasą

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Wielkanocny żur z białą kiełbasą i jajem. Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i surową białą kiełbasę. Przepis na żurek wielkanocny z białą kiełbasą i chrzanem.


Sprawdzony i pyszny przepis od mamy. Chrzanowy żur wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą Małymi krokami zbliżają się święta wielkanocne.

Na pewno zaczynacie już myśleć o świątecznym menu. Już nie mogę się doczekać wielkiego pieczenia i wszechobecnych świątecznych zapachów. Bulion warzywny zagotować z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu. Do bulionu włożyć białą kiełbasę parzyć na małym ogniu przez minut. Wyjąć kiełbasę z wywaru zdjąć z niej skórę(jeżeli ktoś jada białą ze skórą można nie zdejmować) i pokroić w plastry.


Tak przygotowaną kiełbasę włożyć ponownie do gotującego się wywaru,dodać zakwas żytni i poczekać aż. Wlewamy zakwas, gotujemy. Białą kiełbasę kroimy w plastry ok cm.

Na maśle podsmażamy cebulę z kiełbasą. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się żurku. Dodajemy posiekany czosnek, chrzan i majeranek. Wyniki wyszukiwania dla żur wielkanocny z kiełbasą pokaż przepisy tylko ze zdjęciami.


Dania główne Żur na zsiadłym mleku z białą kiełbasą. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok.


Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.


Podoba mi się Pana blog. Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie.


Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru. Koniecznie spróbujcie przygotować ten z przepisu Jakuba Kuronia. Stopniowo dolewaj do niego zakwas na żur – tyle, ile lubisz, na bieżąco próbując jak kwaśna jest zupa.


Dodaj skrojoną białą kiełbasę i dopraw do smaku.

Podawaj z natką pietruszki, w towarzystwie pajdy chleba posmarowanej masłem (lub jego wegańskim odpowiednikiem). Gotujemy wywar około minut. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku.


Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Ja kisze podobnie jak pierwsza osoba,tylko z mojego doswiadczenia do zakwasu lepiej nie dodawac czosnku,raz,ze unika sie intensywnego zapachu,dwa-ze lepiej smakuje dodany pod koniec gotowania. Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami. Każda gospodyni ma swój sekretny przepis na żurek, który u nikogo nie jest tak pyszny, jak u niej. Ja też mam taki swój sekretny przepis i chciałabym się nim z Wami dzisiaj podzielić.


Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy będzie tego warty! Zapraszam do wypróbowania przepisu! Przepisy na wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Bo z jajkiem jak z karpiem na Boże Narodzenie – potrafi się przejeść.


Dlatego w moim żurku go brakuje, gdyż ogólna ich ilość zjedzona w tym czasie i tak przekroczyła granicę żywieniowego zdrowego rozsądku. No, ale już taki urok naszych polskich świąt! Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obrać i pokroić na mniejsze kawałki i zalać około litra zimnej wody.


Doprowadź do wrzenia, a następnie zebrać powstałą pianę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty