środa, 21 października 2020

Zurek przepis z zakwasu

Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.


Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.

Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem. Lista przepisów na żurek bez zakwasu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas.


Mam zaległości z zakwasem na żurek.

Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego chleba nie jest trudne. Dlatego też dzielimy składniki na żurek na dwie części.


Trzeba wiedzieć, że zakwas na żurek będzie się zakwaszał przez dni, dlatego nie jest to przepis do zastosowania na szybko. Sposób przygotowania: Pierwsza część przepisu to zrobienie zakwasu. Wielkanocny żurek – trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim Wielkanoc jest dla Polaków czasem smutku i radości, spowodowanych śmiercią oraz Zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu?


W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na żytni zakwas na żurek. Robi się” go przez 3-dni. Przeważnie od godzin w przypadku mocnego zakwasu do godzin w przypadku młodszego.


Przelać do garnka z żurem, wymieszać. Przecedzić do czystego rondelka. Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.


Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i doglądamy raz dziennie przez około 3-dni, żeby je przemieszać. Do zakwasu zawsze dodaję skórkę z chleba razowego, to przyśpiesza proces jego powstawania, ale nie jest konieczne. Całość przełóż do garnka z zupą i gotuj kolejne min aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Na koniec wymieszaj mleko, mąkę i śmietanę w kubeczku, dodaj odrobinę wywaru z zupy i wlej do garnka, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gotową zupę dopraw solą pieprzem oraz obficie posyp majerankiem. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Jestem w trakcie robienia zakwasu na żurek zgodnie z przepisem.


Dzisiaj jest czwarty dzien, a zakwas nadal nie rozwarstwił sie i jest lekko gorzkawy w smaku. Nie ma w nim pleśni i bardzo ładnie pachnie. Czy poczekać jeszcze, czy cos poszło nie tak i zrobic nowy?


Nie od dziś wiadomo, że żurek najlepiej smakuje na domowym zakwasie, dlatego też w dzisiejszym wpisie przedstawię Wam jeden z najczęściej przygotowywanych przeze mnie zakwasów, a mianowicie przepis na zakwas na żurek z płatków owsianych. Jeśli chcesz na Święta Wielkiejnocy przygotować idealny Żurek zacznij od nastawienia domowego żytniego zakwasu. Domowy zakwas na żurek sprawi, że Wasze święta będą miały niepowtarzalny smak. Zapraszam dzisiaj na przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem w wersji klasycznej lub bezglutenowej, zależnie od użytego zakwasu i jakości więc i składu kiełbasy.


Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym.


Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wykonania zajmuje mniej niż minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć. Podstawa to posiadanie dobrego zakwasu na żurek, który odpowiednio zakwasi zupę i dzięki mące nada odpowiedniej gęstości. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie.


Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty