Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku.
Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie.
Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na żytni zakwas na żurek. Robi się” go przez 3-dni. Przeważnie od godzin w przypadku mocnego zakwasu do godzin w przypadku młodszego.
Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Lista przepisów na żurek bez zakwasu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Zobacz nasze przepisy na Polki. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas.
Kliknij, aby zobaczyć przepis. Do słoja wsypujemy łyżki mąki żytniej,ząbki czosnku i zalewamy szklankami letniej wody. Musi być letnia,bo zakwas zamiast się ukisić to sermentuje.
Przykrywamy przykrywka lub ściereczką i odstawiamy na parapet na około 3-dni. Od czasu do czasu mieszamy. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą.
Zakwas nie musi być kwaśny. Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie. Jeśli chcesz zrobić żurek z majerankiem, to możesz go dodać do zupy osobno. Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. Skład jest podstawowy i uniwersalny, więc można z tego zakwasu zrobić zarówno postny żur na Wielkanoc z jajkiem, jak i postny żur na Boże Narodzenie z suszonym grzybem. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem.
Dlatego też dzielimy składniki na żurek na dwie części. Trzeba wiedzieć, że zakwas na żurek będzie się zakwaszał przez dni, dlatego nie jest to przepis do zastosowania na szybko. Sposób przygotowania: Pierwsza część przepisu to zrobienie zakwasu. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do.
Zapraszam dzisiaj na przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem w wersji klasycznej lub bezglutenowej, zależnie od użytego zakwasu i jakości więc i składu kiełbasy. Całość przełóż do garnka z zupą i gotuj kolejne min aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszaj mleko, mąkę i śmietanę w kubeczku, dodaj odrobinę wywaru z zupy i wlej do garnka, ciągle mieszając aby nie powstały grudki.
Gotową zupę dopraw solą pieprzem oraz obficie posyp majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.