Pikantna zupa krem z dyni. Zapiekanki z serem feta, szynką i suszonymi pomidorami. Aromatyczne hamburgery z sosem miodowo-musztardowym. Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym.
Wypróbujcie go nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych!
Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut.
Do dużego garnka z wodą włożyć boczek i kiełbasęgotować aż powstanie wywar. W trakcie obrać włoszczyzne i (marchew ,pietruszkę i seler ) zetrzeć na tarce obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Kiedy wywar będzie gotowy ( boczek musi być miękki ) wiciągnąć boczek , kiełbasę i wrzucić. Historia z żurem ma drugie dno.
Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni.
Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.
No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Składniki na 8-porcji: ok. Knorr przesyujemy do miski, dodajemy śmietanę, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wywaru. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Ugotowany boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem,a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.
Zawartość patelni i pokrojoną kiełbasę wrzucamy do wywaru. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jestem wielką miłośniczką żurku.
Przepis na żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części. Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Na gazie opalamy połowę cebuli i wrzucamy do wywaru, wlewamy też zakwas. Wrzucamy liść, ziele oraz pieprz ziarnisty.
Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym. Wyniki wyszukiwania dla zurek z boczkiem i kielbasa pokaż przepisy tylko. Zupy Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka.
Dawno nie jadłam tak aromatycznego żurku jak dziś. Zakwas od Piskorka okazał się tym, jakiego szukałam już od bardzo dawna. Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu. U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych.
Grzybowy żurek wiejski z kiełbasą ugotujemy go na aromatycznym wywarze z suszonych grzybów, z dodatkiem podsmażanej białej kiełbasy z cebulą, grzybami i plasterkami kiełbasy polskiej. Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą do smaku czosnkiem i majerankiem i zajadamy na lunch lub obiad z kromką wiejskiego chleba na zakwasie. Lista przepisów na żurek z biała kiełbasą surową i boczkiem z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Chabrowa kuchnia Przepis: Żurek z boczkiem i kiełbasą. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Paszczaka zawsze wychodzi! Bo inaczej nie potrafię oddać jaką sprawił frajdę mojemu podniebieniu.
W sumie to trochę improwizowałem, ale wyszedł wg mnie genialny. Jak ktoś lubi taki idealnie kwaskowy, z nutką chrzanu, ale nie ostry. Mocno mięsny: tłusty (od boczku), ale zarazem delikatny (od jakościowej białej kiełbasy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.