wtorek, 27 października 2020

Żurek z białą kiełbasą i boczkiem

Do gorącego,czystego wywaru wkładamy wędzony boczek oraz białą kiełbasę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez pół godziny. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut.


Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Na gazie opalamy połowę cebuli i wrzucamy do wywaru, wlewamy też zakwas. Wrzucamy liść, ziele oraz pieprz ziarnisty. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.


Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu. U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych.


Butelki z zakwasem udało mi się nabyć podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu (kolejny post poświęcę na krótką relację z tego wydarzenia - a będzie o czym pisać :-) ). Moja propozycja podania żurku? Obowiązkowo z podsmażaną białą kiełbasą, wędzonym boczkiem, grzybami, cebulą i ziemniakami. Zupy Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka.


Dawno nie jadłam tak aromatycznego żurku jak dziś. Zakwas od Piskorka okazał się tym, jakiego szukałam już od bardzo dawna. Durszlak - żurek z boczkiem i kiełbasą. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam.


Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Do dużego garnka z wodą włożyć boczek i kiełbasęgotować aż powstanie wywar. W trakcie obrać włoszczyzne i (marchew ,pietruszkę i seler ) zetrzeć na tarce obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dodaj do ulubionych Wybierz listę.


Pierwsze zapiski dotyczące żurku i barszczu białego pochodzą z XVI wieku. Przepis: Żurek z boczkiem i białą kiełbasą. No właśnie – żurek i barszcz biały. Wielokrotnie zdarza mi się usłyszeć pytanie, jaka jest właściwie różnica pomiędzy tymi zupami.


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze. Kremowy żurek z boczkiem wędzonym, białą kiełbasą i lubczykiem, lekko zabielony słodką śmietanką.


Żurek z białą kiełbasą i boczkiem

DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku.


Bez żadnej skrywanej skromności powiem, że to absolutnie najlepszy żurek wielkanocny jaki zrobiłam. Z grzybami, wędzonym boczkiem, czosnkiem, białą kiełbasą i naturalnym zakwasem. Do tego śmietana, majeranek, chrzan i sporo pieprzu. Cudo nie żurek wielkanocny! Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą.


Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam.


Składniki na 8-porcji: ok. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku.


Choć muszę przyznać, że żurek bardzo lubię i przygotowuję go nie tylko raz w roku. Wersji na żurek jest mnóstwo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty