piątek, 16 października 2020

Żurek na białej kiełbasie i zakwasie

Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Mój ulubiony i zarazem chyba najbardziej klasyczny to żurek z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok.


Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty.

Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie.


Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Przepis na tradycyjny domowy żurek na zakwasie, który króluje na naszym stole zwłaszcza w okresie Wielkanocy.

Jest to znakomita zupa gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem jajka na twardo oraz dużą ilością aromatycznego majeranku! Paszczaka zawsze wychodzi! Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.


A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Taki żurek wielkanocny na białej kiełbasie smakuje świętami.


To mój najlepszy przepis na żurek staropolski. Najczęściej żurek podaję z gotowanym na twardo. Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką. Przygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie. Tradycyjny żur przyrządzany jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej.


Sekretem udanego żurku na zakwasie są odpowiednio dobrane składniki. Dopraw chrzanem, roztartym z solą czosnkiem i wymieszaj ze śmietanką. Dodaj pokrojony boczek oraz białą kiełbasę.

Wyłącz ogień, przykryj garnek i pozwól kiełbasie „dojść” przez około minut. Mocno mięsny: tłusty (od boczku), ale zarazem delikatny (od jakościowej białej kiełbasy). Potrzebowałem takiego żuru. Zresztą ostatnio coś mnie do tych kwasów ciągnie.


Smakuje wybornie o każdej porze roku. Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a moje dzieci za nim przepadają. Jest to też danie, od którego zaczynamy wielkanocne śniadanie, wtedy podaję go z jajkiem ugotowanym na twardo. WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Przepis Magdy Gessler na wielkanocny żurek na prawdziwym, domowym zakwasie!


Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz.


Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Biały barszcz Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku.


Począwszy od zakwasie, skończywszy na białej kiełbasie. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga JacobTastes. Pierwsze zapiski dotyczące żurku i barszczu białego pochodzą z XVI wieku.


No właśnie – żurek i barszcz. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty