czwartek, 1 października 2020

Żurek z ziemniakami przepis

Żurek z ziemniakami przepis

Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Podawana z boczkiem i jajkiem na twardo jest bardzo sycąca i niezwykle wyrazista w smaku. DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK: w dużym słoiku wymieszać wodę z mąką, dodać przyprawy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Słoik z niewykorzystanym zakwasem szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.


Żurek z ziemniakami przepis

Paszczaka zawsze wychodzi! Dzis zrobilismy i probowalismy. Zwarta i wcale nie sucha. Witam, z przepisu wychodzi tyle. Obrane warzywa i namoczony grzybek zalać wodą i gotować około minut.


Wywar przecedzić, dodać cały kwas. Do gotującej się zupy dodać stopiony boczek, roztarty czosnek, majeranek. Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami lub ugotowanym jajkiem na twardo.


W między czasie płuczemy obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy. Boczek kroimy w drobniejszą kostkę,cebule obieramy i też kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek wytapiamy skwarki dodajemy cebulę lekko rumienimy. Szynkę kroję w kostkę i dodaję d zupy wraz z zakwasem.


Gotuję tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania wsypuję majeranek i doprawiam solą i pieprzem. Wyjętą z wywaru białą kiełbasę kroję w plasterki, jajka ugotowane na twardo kroję na ćwiartki.


Do gorącego żurku dodaję plasterki kiełbasy i cząstki jajek. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą.


Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Czysty, klarowny żurek, z dodatkiem białej kiełbasy pokrojonej w plasterki i tłuczonych ziemniaków z podsmażoną cebulką – coś cudownego. Niedługo Święta Wielkanocne. Jeśli chodzi o potrawy, to najbardziej kojarzą mi się właśnie z żurkiem. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem.


Autor: Domowi i ze smakiem o 18:55. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziesz tutaj. Na początek ugotuj ziemniaki w mundurkach i pokrój je w plasterki razem z kiełbasą i cebulą.


Żurek z ziemniakami przepis

Podsmaż te składniki na patelni. Jeśli lubisz aromatyczne potrawy, dorzuć w trakcie smażenia na przykład zioła prowansalskie. Zupa (żurek) z ziemniakami, przepis z kategorii Zupy. Sposób przygotowania przepisu: Żurek z ziemniakami. Kiełbasę białą zalewam wodą i gotuję minut.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białą kiełbasą i ziemniakami. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami. Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie.


A dla mnie to jest barszcz biały a nie żurek. Co roku na Wielkanoc gotuję dla spragnionych polskich smaków najbliższych żur po staropolsku z prawdziwkami. Przepisy na żurek na zakwasie z ziemniakami i białą kiełbasą w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na żurek na zakwasie z ziemniakami i białą kiełbasą. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień.


Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania. Co ciekawe, w każdym regionie Polski przepis na żurek na zakwasie jest inny. W jednych regionach używa się wywaru z mięsa, a w innych wywaru z wędzonych kości, albo tylko dodaje kiełbasę, aby zachować mięsny posmak.


Czasem do żurku dodaje się marchew czy ziemniaki, a innym razem chrzan. Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej). A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty