Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Ta aromatyczna zupa, jedzona w Polsce od wielu pokoleń, jest bogata w. Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka.
Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Bulion warzywny zagotować z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu. Do bulionu włożyć białą kiełbasę parzyć na małym ogniu przez minut. Wyjąć kiełbasę z wywaru zdjąć z niej skórę(jeżeli ktoś jada białą ze skórą można nie zdejmować) i pokroić w plastry.
Tak przygotowaną kiełbasę włożyć ponownie do gotującego się wywaru,dodać zakwas żytni i poczekać aż. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Białą kiełbasę włóż do garnka i zalej litrami zimnej wody.
Doprowadź do wrzenia i zdejmij szumowiny. Następnie umieść w garnku marchewkę, pietruszkę, seler, łyżkę suszonego majeranku, garstkę zmiażdżonych ziaren pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wlej również wodę z moczenia grzybów oczywiście z grzybami. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach.
P ale kielbaska to tez tlyko jedna, biala od kani, jakos inne nie podchodza mi swoim zapachem, ale przepis spoko:) smaczny! Wielkanoc, przepisy wielkanocne. Rodzina będzie zachwycona, kiedy na stole wielkanocnym znajdzie się tradycyjny, pyszny żurek wielkanocny z białą kiełbasą i chrzanem. Sprawdźcie wypróbowany przepis. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem.
Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Już nie mogę się doczekać wielkiego pieczenia i wszechobecnych świątecznych zapachów. Należy zadbać nie tylko o miłą atmosferę, ale również o jakość spożywanych potraw.
Nie może więc zabraknąć tradycyjnych dań, które upamiętnią Zmartwychwstanie. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Przepis na domowy żurek wielkanocny. Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki.
Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Dodane przez wejzaw: Tylko o kuchni. Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis.
Rodzinie dałem z jajkiem ale sobie podsmażyłem grzanki z chleba. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru.
Gotujemy wywar około minut. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami.
Tak naprawdę żurek przygotowuję na kilka sposobów, dziś prezentuję wersję z podsmażonymi warzywami i dodatkowo z boczkiem. Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i surową białą kiełbasę. Knorr przesyujemy do miski, dodajemy śmietanę, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wywaru. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
Zurek z biala kielbasa i jajkiem 2Ugotować pyszny żurek na święta to nie jest wielka trudność. Wystarczy dobry zakwas, odpowiednia kielbasa, warzywa, przyprawy i już! Polecamy prosty i smaczny przepis na żurek wielkanocny.
Poniżej znajdziecie przepis na najlepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.