Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów.
Przygotować na parę dni przed gotowaniem żurku. Wodę zagotować i ostudzić.
Mąkę przesypać do słoika. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku,dodać do mąki. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. Każdego dnia mieszaj zakwas łyżką aby zakwas nie.
Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek. Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku! Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie.
Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad. Mam zaległości z zakwasem na żurek.
Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Tylko, że to nie jest przepis na tradycyjny żurek Śląski i wcalę się nie zdziwię jak przepis dodawał ktoś, kto ze Śląskiem nie ma nic wspólnego. Po pierwsze do żurku śląskiego dodaję się białą kiełbasę i nie podsmaża tylko wrzuca w całości jeszcze za nim dodaje się zakwasu. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ.
Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu.
Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Może być on warzywny lub mięsny. Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką).
Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji.
Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku. Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu, tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Newsletter smaków życia.
Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu. Po chwili wlewamy zakwas do żurku. Całość mieszamy, gotujemy około minut.
Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować.
Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym. Już ponad tydzień temu nastawiłem zakwas na żurek. Pozostawić jeszcze przez minut na małym ogniu. Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie.
Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam.
Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Witam, zrobiłam zakwas i żurek wg przepisu (tylko tą różnicą, że zmieszałam zakwas po prostu “musiałam” tam zaglądać), wyszedł wspaniały! Pierwszy żurek i za pierwszym razem się udał, to cieszy i pozytywnie nastraja #128578; Świetny przepis!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.