poniedziałek, 12 października 2020

Żurek wielkanocny na boczku

UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Do garnka wkładakiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. Odpowiedź jest prosta: żurek jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, a barszcz biały z razowej mąki pszennej.


Ugotowany boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry.

Zawartość patelni i pokrojoną kiełbasę wrzucamy do wywaru. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. A raczej wdało się wujostwo i rodzice, bo ja nie bardzo mam co wspominać, jeśli chodzi o lata ich młodości.


Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru. Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni.


Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników –. Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe.

Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną. Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem.


Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek. Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. To chyba najpopularniejszy żurek, przynajmniej za czasów mojego dzieciństwa. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.


Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. A jeśli żurek, to koniecznie na białej kiełbasie z jajkiem na twardo. Dziś przepis na szybki żurek na boczku wędzonym i kiełbasce.


Wielkanocny żurek Nie ma Wielkanocy bez żurku. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.


Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek na boczku. Chipsy z boczku ułóż na j patelni i obsmażaj przez minutę, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.


Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i. Co roku, w towarzystwie babki piaskowej, pisanek i białej kiełbasy, na polskich stołach gości żurek wielkanocny. Ten, który gotowało się dawniej, znaczenie różnił się od pysznej, aromatycznej zupy pachnącej majerankiem, którą spożywa się dzisiaj. Była to mizerna zupa, do której przygotowania używało się jedynie mąki żytniej i piętki chleba. Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą.


Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu. Home żurek Żur na boczku - przepis tradycyjny. Aby cieszyć się tradycyjnym smakiem żuru na boczku należy sporządzić zakwas, zgromadzić potrzebne składniki, ugotować żur i podać z kawałkami białej kiełbasy i ugotowanego na twardo jajka. Przepisy na żurek z boczkiem w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na żurek z boczkiem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji.


Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej. Mój żurek wielkanocny ugotuję na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego boczku. Zabielę go śmietanką kremówką, dzięki czemu złagodzi się odrobinę kwaśny smak nadany mu przez zakwas. Dobrze doprawiony, aromatyczny, gorący, delikatnie kwaśny i dość ostry świetnie smakuje z dodatkami mięsnymi i oczywiście gotowanym jajkiem, które idealnie łagodzi jego pikantność. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.


Gotuj na małym ogniu przez minut, często mieszając. Sprawdzi się nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale również jako codzienny obiad. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.


Tym razem przyrządź szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem według poniższego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty