Pyszna zupa curry z mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym. Z dodatkiem krewetek, tofu i pieczarek. Pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Możecie pominąć tofu i użyć samych krewetek, lub zrobić zupę w wersji wegetariańskiej z tofu i pieczarkami. Smażymy około minuty, dodajemy pastę curry, a następnie dolewamy mleko kokosowego i mieszamy.
Gdy pasta całkowicie się rozpuści, dodajemy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i cukier. Ugotowany bulion odcedzić przez sitko bezpośrednio do garnka z zasmażką. Dodać śmietanę, brandy, pieprz kajeński i gotować na wolnym ogniu. Dobrze wymieszać i gotować przez 1-minuty, aż krewetki będą gotowe.
Czuć w niej i pastę curry i trawę cytrynową, imbir i kolendrę. Uwielbiam ją tak samo jak zupę PHO ze smażonym karpiem. Mogę ją jeść i na śniadanie i na obiad i na kolację – czasami z większą ilością soku z limonki, a czasami podrasowaną. A czy wiecie, że kuchnia tajska należy, do jednej z najzdrowszych kuchni świata?
Opiera się ona na naturalnym bogactwie przypraw i ziół a przy tym jest szybka i prosta w przyrządzaniu. OdczarujGary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga OdczarujGary. Jest słodko-ostra i delikatnie kokosowa.
Zupa tom yam z krewetkami. To już kolejna propozycja na tajską zupę na moim blogu, pierwszą pyszną propozycję przygotowałam dla Was na tajską zupę z kurczakiem. Tym razem kurczaka zamieniłam na krewetki, ale przygotowanie zupy jest niemal identyczne.
Tajska zupa z krewetkami. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Sezon dyniowy na naszym blogu oficjalnie rozpoczęła Agatka przepisem na pikantną zupę z dyni z prażonymi migdałami, ale z pewnością na jednej zupie dyniowej się nie skończy.
Bardzo lubię, gdy zupa z dyni gotowana jest z mleczkiem kokosowym i krewetkami. Polecane przepisy z owocami morza: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – krewetki w białym winie – przepis na ośmiornicę – kalmary w czosnku. ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA. Tom Yum to tajska, ostra zupa, przygotowywana z krewetkami lub kurczakiem.
Ważnymi składnikami są tu między innymi grzyby, trawa cytrynowa, galangal i papryczka chili. Dla urozmaicenia: Zamiast mleka skondensowanego z powodzeniem możesz użyć napoju kokosowego. Zostalo mi troche pysznego rosolu i jedno udko z niedzielnego obiadu, a mialam wielka ochote na zupe z krewetkami , wiec tak calkiem na szybko wyszlo bardzo pysznie.
Jesli ktos lubi owoce morza, to w tej postaci goraco polecam. Owoce morza, a szczególnie krewetki, są powszechnie dostępne w Tajlandii, dlatego stanowią główny składnik wielu potraw. Najbardziej popularna w kuchni tajskiej jest tradycyjna zupa tajska, podawana właśnie z krewetkami lub z kurczakiem.
Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat. Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze! Aromatyczna zupa inspirowana tajską kuchnią - z krewetkami i mleczkiem kokosowym.
Kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem jest jedną z moich ulubionych. Przepyszna zmodyfikowana wersja tajskiej zupy Tom Yum. Ostra, lekko kwaśna, odrobinę słodka, absolutnie przepyszna, z dodatkiem mleka kokosowego, krewetek i kurczaka.
Wszystkie składniki na tę zupę są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w odległe zakątki Azji można się wybrać bez konieczności skomplikowanych przygotowań. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii zupa-z-krewetek. Prosta i szybka w wykonaniu. Składniki: łyżki oliwy ząbki czosnku, posiekane łyżeczki startego imbiru 2. Nadeszła pora na jednogarnkową ucztę.
Hofowe chili con carne tworzymy w jednym garze. Z nami trafisz w dziesiątkę – proponujemy Ci przepis na zupę tajską z krewetkami tygrysimi lub królewskimi, cukinią, marchewką i szczypiorkiem – połączenie nieco egzotyczne, być może brzmiące dla niektórych ryzykownie – ale warte tego ryzyka! Jeśli Twoja zupa jest za gęsta, dodawaj bulion stopniowo do uzyskania konsystencji kremowej.
Gdy zupa będzie się mocno gotować, dodaj krewetki, gotuj ponownie min, dodaj garść liści. Doprawiona bazylią, kolendrą i imbirem. Jest to magiczna zupa z lekkimi składnikami, polecam! Azjatycka zupa laksa z krewetkami Laksa to zupa z Azji Południowo-Wschodniej, która ma źródła w kuchni potomków chińskich imigrantów.
Przybywali oni w kilku falach, począwszy od XVI wieku, żenili się z miejscowymi kobietami, a ich potomków Malajowie zaczęli nazywać Parenakan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.