Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.
W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych.
W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Wyniki wyszukiwania dla żur na zakwasie z butelki pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Nietypowy przepis na żur.
Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Przepis jest sprawdzony i bardzo go polecam. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur? Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.
Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Zakwas przelewam do butelki i trzymam w lodówce. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi. A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa. Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej.
Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli.
Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!
Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.
Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca. Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak.
Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.
No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Tak, z zakwasem też się tak dzieje, że gdy po dokarmieniu stoi zbyt długo w temperaturze pokojowej to kwaśnieje. Właściwie z ciastem na chleb na zakwasie jest tak samo, dlatego czas wyrastania jest istotny. Akurat w temacie żuru to dobrze jak postoi dłużej, ale może też zacząć bardziej fermentować lub spleśnieć, a tego nie chcemy.
Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie.
U mnie z racji że babcia wywodzi się z okolic Sandomierza barszcz biały był robiony na zakwasie z mąką pszenną i on był od święta gotowany na białej kiełbasie natomiast z racji biedy w tygodniu biały barszcz był z ziemniakami okraszony słoninką i zabielany. Uważali w tamtych okolicach że mąka żytnia jest dla świń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.