Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Białą kiełbasę wkładamy do garnką, dodajemy oskrobaną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, suszone grzyby, zalewamy ok. Kiedy płyn zacznie wrzeć zbieramy z powierzchni łyżką cedzakową ew.
Wiejską kiełbaskę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok 3-litrami wody. Dodajemy obraną, przypieczoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Wiejski Z Białą Kiełbasą - informacje, zdjęcia, materiały video. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej.
Sprawdzony przepis na Żurek wiejski Składniki: l wywaru mięsnego, l zakwasu na żurek, dag białej kiełbasy, dag kiełbasy wiejskiej, jajka na twardo, śmietana, ząbków czosnku, cebula, łyżki majeranku, pieprz, liście laurowe, sól. Mięso z królika umyć, zalać wodą i zagotować. Następnie dodać obraną marchewkę, seler, pietruszkę, pokrojonego w półkrążki pora, ziele, liść, czosnek i suszone grzyby.
Gdy mięso będzie ugotowane, dodać pokrojoną kiełbasę. Przejdź na stronę główną. Ja nie przepadam za mięsem z królika dlatego potem dodaję kiełbasę). Do gorącego,czystego wywaru wkładamy wędzony boczek oraz białą kiełbasę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez pół godziny. Następnie wyjmujemy mięso i odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut.
A ja daję kiełbasę wędzoną wiejską , kminek. Jak zrobić pyszny domowy Żurek- przepis mojej MAMY. Dobra zupa min średnie przystępne. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki.
Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.
Ta aromatyczna zupa, jedzona w Polsce od wielu pokoleń, jest bogata w. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji.
Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja tej zupy na zakwasie z kiełbasą wiejską i majerankiem oraz dodatkiem.
Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis. Kiełbasę ugotowałem w reszcie rosołu z poprzedniego dnia a ziemniaki dodałem wraz z “wkładkę podsmażaną” i wszystko na koniec doprawiłem maggi zamiast soli (bo lubię choć niezdrowa). Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie.
Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie. Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Jeśli nie macie czasu na gotowanie zupy w święta, skorzystajcie z tej opcji i przygotujcie tę potrawę wcześniej. Zupę gotuję na wędzonych kościach wieprzowych (możecie użyć żeberek aby było więcej mięsa), dodaję kiełbasę (białą i wiejską - wędzoną), oraz żurek - zakwas. Wywar gotuję na warzywach.
Pokaźny zbiór przepisów. Gdy będą miękkie wyjmij, pokrój w paseczki, dodaj do żurku razem z wywarem. Z łyżki masła i łyżki mąki zrób zasmażkę. Zagęść zupę, dopraw solą.
Ten żurek z białą kiełbasą ugotowany został na zakwasie z żytniej mąki razowej, z dodatkiem ziemniaków oraz podsmażonej cebuli. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Zobacz nasze przepisy na Polki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.