Doskonały żurek to podstawa udanej Wielkanocy. Przygotowywany na specjalnym zakwasie wzmacnia jego smak i aromat. Wariantów przygotowywania jest wiele - możemy użyć wędzonki, szynki, boczku lub innych aromatycznych kawałków mięsa.
Najodpowiedniejszy będzie żurek na wywarze z szynki. Sprawdź nasze propozycje!
Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach. Wielkanocny żurek: Na 3- do dni przed gotowaniem nastawiamy zakwas: szklanka mąki żytniej, łyżki płatków owsianych, litr letniej, przegotowanej wody, 3-ząbki czosnku, liście, kulki ziela. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.
Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. Tradycyjny żurek z szynką i jajkiem, czyli świąteczny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Szynkę tniemy w paseczki, ugotowane wcześniej i przestudzone jajka na twardo dzielimy na ćwiartki.
Do żurku dodajemy śmietanę i pieprz do smaku.
Z chlebków odkrawamy wierzch, wydrążamy i podpiekamy go przez chwilę w piekarniku. Do gorących chlebków wlewamy żurek, rozdzielamy kiełbasę, szynkę, jajka i natkę pietruszki. Sześć przepisów na wielkanocny żurek Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa.
Durszlak - żurek na szynce. Tak przygotowany żurek wielkanocny na surowej szynce można podać z dodatkiem jajka na twardo lub miękko. Całość udekorować śmietaną.
Nie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze udanych doświadczeń.
Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Pokrojoną kiełbasę i szynkę włożyć do filiżanek.
Do filiżanek włożyć pokrojoną kiełbasę i szynkę. Wywar z szynki i białej kiełbasy podgrzać, wlać zakwas i zagotować. Gotowy żurek wlać do przygotowanych filiżanek i na wierzch.
W tym odcinku Remigiusz Rączka szykuje specjały na Wielkanoc - wielkanocną szołdrę, żur z chrzanem i orzechowy mazurek.
Składniki poniżej: Szołdra wielkanocn. Jak zrobić żurek wielkanocny? Z oczyszczonej włoszczyzny, pokrojonej w plasterki cebuli i kurczaka ugotuj dwa litry wywaru. Przecedź, dodaj zmiażdżony czosnek, zakwas na żurek i przyprawy.
W Wielkanoc na naszych stołach króluje żurek. Receptur jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze przepisy naszych Czytelników. Zobaczcie przepisy na żurek na. This feature is not available right now. Dzisiaj obiecany przepis na żurek.
Już od kilku lat gości na moim Wielkanocnym stole i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Podstawą jego jest domowy zakwas, który jest już gotowy i czeka cierpliwie w lodówce, aż go użyję. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.
A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.