A ja daję kiełbasę wędzoną wiejską , kminek , przyprawę do żurku Kamisa. Chrzan tarty zawsze można dołożyć do żurku który jest już na talerzu ( jeśli ktoś lubi chrzan). Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym.
Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Przepis na żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części. Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić. Wypróbujcie go nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych! Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Skwareczki z boczku z cebulą na chlebie. Dodane przez idlab w: Tylko o kuchni. Wczoraj na interi był przepis na skwareczki z boczku z cebulą podane na kawałkach różnorodnego chleba gdzieś mi to umknęło może ktoś zapisał link? Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!
Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze. Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem. Wszyscy, którzy lubią charakterystyczny smak tej potrawy, wiedzą, że szczególnie dobrze komponuje się ona z wędzonymi dodatkami.
Wywar do żurku przygotujesz na bazie boczku. Zagotuj go przez kilka minut w wodzie – w ten sposób zupa zyska. Oczyszczone warzywa włóż do garnka z boczkiem.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około minut). Po tym czasie warzywa i mięso usuń z wywaru. Energicznie mieszając, stopniowo wlewaj zakwas na żur.
Z wywaru wyjąć ugotowany boczek i żeberka. Wlać żurek intensywnie mieszając. Gotować na małym gazie pod przykryciem około minut.
Powtórz tę samą czynność z kolejnymi jajkami, nie zapominając o wirze. Ziemniaki nałożyć na talerz i zalać żurkiem. Podanie: Do głębokich talerzy lub misek włóż po kilka plastrów białej kiełbasy. Następnie delikatnie połóż na nich jajko w koszulce.
Wlej zupę tak, by pokryła wszystkie składniki oprócz jajka. Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych, pierwszy raz gotowałam świąteczny żur dla całej familii zasiadającej przy stole i tak wdaliśmy się w rodzinną w dyskusję na temat żuru. Kochanowa z boczkiem i kiełbaską Dziś opinia na temat drugiej pozycji jaką dostałam do przetestowania od Pani Aliny. Magiczny Składnik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Magiczny Składnik.
Jest to żurek z Kochanowa. Buty na zimę, które są najmodniejsze w tym sezonie. TRADYCYJNY ŻUREK Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM by calzonella.
Uwielbiam żurek, jest to nasze sztandarowe, polskie danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.
Wyniki wyszukiwania dla `zurek na wedzonym boczku` - DoradcaSmaku. Przepisy kulinarne do sprawdzenia na dziś! Do garnka wlewamy ok litra wody. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów.
Kwaśny żurek uzupełniony boczkiem, czosnkiem i suszonymi grzybami będzie doskonałym pierwszym daniem obiadowym. Z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz zupy z mięsną wkładką. Przyrządzisz go, gotując wywar na bazie suszonych grzybów oraz boczku.
Przyznam szczerze, że u nas nigdy nie było takiej tradycji. Dopiero z 4-lat temu zaczytując się w opisach i przepisach uznałam, ze musimy. Dodać pokrojone w kostkę i obrane marchewki, por w całości, starty na tarce o dużym oczku seler i pietruszkę, doprawić solą.
Gotować do miękkości warzyw ok min, wtedy włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków. Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis. Kiełbasę ugotowałem w reszcie rosołu z poprzedniego dnia a ziemniaki dodałem wraz z “wkładkę podsmażaną” i wszystko na koniec doprawiłem maggi zamiast soli (bo lubię choć niezdrowa).
Rodzinie dałem z jajkiem ale sobie podsmażyłem grzanki z chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.