piątek, 3 lipca 2020

Żurek wielkanocny ewa gotuje

Gorąco zapraszam na najnowszy odcinek mojego programu z cyklu Ewa gotuje. Grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około minut. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone i gotujemy. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Przepis na żurek autorstwa Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.


Połowę podsmażonego boczku dodać do garnka. Przyprawić żurek zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i czosnkiem. Zalać wodą i dodać namoczone suszone grzyby. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni.


Idealny żurek wielkanocny. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i przesmażamy, następnie dodajemy posiekany drobniutko czosnek i jeszcze chwilkę smażymy mieszając. Tradycyjny żurek wielkanocny to najlepsze danie świąteczne.


Przepis poleca Ewa Wachowicz, miłośniczka gotowania, autorka świetnych książek kulinarnych. Prowadzi w Posacie autorski program „Ewa gotuje”. Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat ATM ROZRYWKA.


Odcinki Ewa gotuje w TV: Nowe odcinki Polsat sobota o godz. W różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle różnych receptur. Do żurku używa się wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy, czy żeberek – ja mam jeszcze inny sposób, dzięki któremu uzyskuję głęboki. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Ewa Gotuje Baranek Wielkanocny - informacje, zdjęcia, materiały video.


Żurek wielkanocny ewa gotuje

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na obiad wielkanocny ewy wachowicz. Specjalność naszej polskiej kuchni znana od pokoleń. Jego charakterystyczny smak i aromat teraz wiąże się przede wszystkim z Wielkanocą. Ale nie od zawsze był on. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok.


Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie.


Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Właśnie tak postąpiła również Ewa Wachowicz. Na swojej stronie internetowej zamieściła więc przepis na żurek, który sprawdzi się w każdej kuchni!


Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.


Polsce w wielu odmianach i wariantach smakowych. A ja dzisiaj zapraszam na dwa przepisy: Żurek wielkanocny tradycyjny z kiełbasą oraz Żurek wielkanocny wegetariański. Wielkanocny żurek to tradycyjne danie, które znajdzie się na większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Zupy te są bardzo podobne w smaku i wyglądzie.


Barszcz biały bazuje na zakwasie pszennym, gotuje się go na włoszczyźnie zamiast na wędzonce, jak w przypadku żurku. W sobotę, kwietnia br. Polsat wyemitowany zostanie siódmy odcinek dziewiętnastego sezonu programu kulinarnego „Ewa gotuje” (więcej tutaj).


Żurek wielkanocny ewa gotuje

Będzie to jednocześnie trzysetny odcinek całej serii. Dodajmy, iż program ten, którego producentem jest firma Promiss Ewa Wachowicz, mogą również oglądać widzowie kanałów Polsat Polsat Polsat Film. Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - najlepsze przepisy na łatwe i szybkie potrawy wielkanocne.


Jakie dania przygotować dla bliskich? Przedstawiamy najlepsze przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty