wtorek, 21 lipca 2020

Żur z jajkiem

Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony. W zależności od regionu Polski receptura na.


W dużym garnku gotujemy bulion używając obranej włoszczyzny, kiełbasy i żeberek. Zalewamy wszystko zimną wodą (około litrów), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i po minutach wyciągamy kiełbasę, kroimy ją w grube kawałki i przykrywamy. Po kolejnych minutach wyjmujemy żeberka i obieramy z nich mięso, które ponownie wrzucamy do. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Zupy Żur wigilijny z suszonymi grzybami.


Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą?

Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę! Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo. Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Danie zaserwuj z jajkiem ugotowanym na twardo lub z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.


Do dekoracji użyj posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj podany przepis na smaczny klasyczny żurek z jajkiem. Koniecznie podziel się z nami swoją.


Kurczak w czerwonym sosie curry z plackami naan. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Zaś nazwa wywodzi się z języka niemieckiego: sūr, dziś sauer, czyli kwaśny.


Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami. Sprawdzony przepis na żurek z jajkiem od MniamMniam. Wielkanocny żur staropolski na wędzonce.


Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole!

Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej). Kuchnie regionalne mają własne różnorodne przepisy.


Jest to danie staropolskie – stąd czasami nazywana żur staropolski. Czasami podawana z osobno ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną lub boczkiem, kiełbasą, podrobami lub gotowanym jajkiem. Mam zaległości z zakwasem na żurek.


Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Mama kupowała zakwas w półlitrowych butelkach. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Kiełbasę kroimy w plasterki, zalewamy litrami wody i gotujemy.


Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wlewamy zakwas na żurek i gotujemy. Na patelni podsmażamay pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Dziś w programie kulinarnym Od Kuchni szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło doradza, jak przygotować tradycyjny żurek wielkanocny z jajkiem.


Dziś w cyklu kulinarnym Od Kuchni szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.


Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy cebule pokrojone w kostkę, marchewkę startą na dużych oczkach, przyprawy (majeranek rozcieramy w rękach aby uwydatnić smak), czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli chcemy intensywniejszy smak czosnku możemy dodać go pod koniec gotowania). Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty. Na powierzchni zakwasu na żur i żurek może się pojawić jasna piana.


To naturalne przy procesie fermentacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty