piątek, 24 lipca 2020

Żurek śląski na boczku

Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy. Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.


Wlać zakwas i ponownie zagotować.

Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min.


Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Artykuły na temat: żurek śląski z boczkiem.


Sześć przepisów na wielkanocny żurek.

Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru.


Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie. Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu.


UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Do garnka wkładakiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. A raczej wdało się wujostwo i rodzice, bo ja nie bardzo mam co wspominać, jeśli chodzi o lata ich młodości.


W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Obrane i pokrojone ziemniaki.

Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną.


W różnych odmianach, w zależności od regionu, ale na pewno pojawi się na naszym stole podczas Świąt. Choć na półkach sklepowych nie brakuje sproszkowanych we Zobacz więcej. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dziś przepis na szybki żurek na boczku wędzonym i kiełbasce. Dodajemy liść laurowy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek na boczku. Kiełbasę kroimy na plasterki, boczek na paski i podsmażamy. Wlewamy wymieszany zakwas. Najlepiej wlać połowę zakwasu, spróbować i jeśli jest jeszcze potrzeba dolać więcej. Mąka z zakwasu, którą dodajemy bardzo lekko zagęszcza żurek.


Doprawiamy żurek solą, pieprzem i. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby.


Pokaźny zbiór przepisów. Z boczku i włoszczyzny ugotować wywar, przecedzić, wlać żur, podprawić mąką, zagotować i osolić. Włożyć pokrajany boczek i roztarty czosnek. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną Kiszenie żuru: Mąkę wymieszać z wodą, wlać do szklanego słoja lub kamionkowego garnka, postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące.


Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Wywar przygotowany na wędzonym boczku nadaje zupie wyjątkowy i niepowtarzalny smak.


Opis przygotowania: Do wody dodaj kiełbasy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty