poniedziałek, 20 lipca 2020

Żurek wielkanocny w chlebie

Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Nie ma co ukrywać, jego przygotowanie jest dość trudne i czasochłonne, ale to dzięki temu ta potrawa ma charakter odświętny, a nie codzienny, a jej smak kojarzy się z wiosną i wolnymi dniami. Poniżej znajduje się przepis na porcje żurku, czyli w sam raz dla przeciętnej rodziny. Czas przygotowania: min. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis na żurek.


Trzeba przyznać rację, że żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu. Wielkanocny żur staropolski na wędzonce. Dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, rozgnieciony nożem czosnek i pokrojone grzyby. Doprawić przyprawą do żurku i barszczu białego, a następnie gotować przez ok. Sposób przygotowania przepisu: TRADYCYJNY ŻUREK W CHLEBIE.


Warzywa(oprócz czosnku) i kiełabasę zalewamy wodą. Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek. Zbieramy szumowiny,gotujemy ok. Wyjmujemy po tym czasie kiełbasę i warzywa. Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.


Żurek wielkanocny w chlebie

Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga rozowakuchnia. Tak przygotowaną wielkanocną zupę zajadaj w towarzystwie. Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem.


Po minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem. Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.


Czy wiesz, jak zrobić smaczną wielkanocną zupę? Składniki: kiełbasy polskie wędzone 1-kiełbasy białe surowe pęczek włoszczyzny zakwas na żurek sól pieprz liście laurowe ziarna ziela angielskiego 1-ząbki czosnku majeranek śmietanka słodka chrzan. UREK PRZEPIS W CHLEBIE – żurek to obowiązkowa potrawa na moim wielkanocnym stole. Ale żeby jeszcze pozostać w świątecznym klimacie pokażę Wam mój wielkanocny żurek w chlebie, który podałam dzisiaj moim gościom.


Mam nadzieję, że im smakował :):):) Żurek jest oczywiście na zakwasie, który zrobiłam tydzień temu. Sam żurek, tak jak i zakwas, również jest z przepisu Babci Teresy. Przepis: Żurek (2) w chlebie. Mój przepis na żurek dopracowywałem dosyć długo, ale po kilkudziesięciu próbach doszedłem do wersji prawie idealnej, którą przedstawiam tutaj.


Potrawa serwowana od lat przez nasze babcie i prababcie na stałe weszła do polskiej tradycji. Wybierz Żurek Krakus, by w szybki i łatwy sposób odtworzyć smak dzieciństwa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i przesmażamy, następnie dodajemy posiekany drobniutko czosnek i jeszcze chwilkę smażymy mieszając. Chleb do żurku gdzie kupić-Żurek wielkanocny wcale nie jest trudny w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu.


Dlaczego warto skusić się i podać tą tradycyjną zupę w pachnących bochenkach chleba? Odpowiedź jest banalnie prosta – tak podana zupa w chlebie nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami. Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie.


Żurek wielkanocny w chlebie

Wyniki wyszukiwania dla zurek wielkanocny w chlebie pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Istnieją niejasności, czy żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż np. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej.


Uformowane ciasto, bez względu na to, w czym je będziemy pic, zostawiamy na ok. Każdy z chlebków pieczemy przez ok. Po upieczeniu postępujemy jak w przypadku chlebka kupionego: wydrążamy, smarujemy białkiem, zapiekamy, wlewamy żurek, podajemy. Wywar przecedź, wlej żurek, zagotuj.


Dopraw posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Białą oraz wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki, zrumień na kilku łyżkach oleju. Dzisiaj obiecany przepis na żurek.


Nie zgadzam się na kopiowanie i rozpowszechnianie ich bez mojej zgody. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie bez niego świąt. W każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty