Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą? Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę! Mój ulubiony i zarazem chyba najbardziej klasyczny to żurek z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, a do tego kromka dobrego chleba.
Wspomnienie – na wodzie, z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, zalany zakwasem z babcinego pieca, Do tego wytopiona słoninka czasem z cebulą. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny.
Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy.
Dołóż ząbki zmiażdżonego czosnku i 3. Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę ugotować osobno w wodzie z dwiema łyżkami majeranku, a po ugotowaniu ostudzić i pokroić w talarki. Boczek zalać litra zimnej wody, dołożyć liście laurowe, ziele. Paszczaka zawsze wychodzi!
Witam, z przepisu wychodzi tyle kiełbasek co na zdjęciu, po parzeniu wyjąć z wody (kiedyś zostawiłem w wodzie to cała sól wyszła do wody :) pozdrawiam i smacznego Michał. Czysty, klarowny żurek, z dodatkiem białej kiełbasy pokrojonej w plasterki i tłuczonych ziemniaków z podsmażoną cebulką – coś cudownego. Kiełbasę myjemy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Wodę odlewamy, kiełbasę przekładamy do czystego garnka, zalewamy świeżą wodą, dodajemy włoszczyznę, ziele, liść laurowy i lubczyku oraz czosnek, gotujemy ok min na maleńkim ogniu.
Kolor białej kiełbasy surowej jest naturalnym kolorem surowców: barwa mięsa jest lekko różowa, tłuszczu biała. Zamiast tego sparzył je więc w gorącej wodzie i tak podał zachwyconym klientom. Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez minuty od momentu zagotowania wody.
Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.
Przepis pochodzi z gotowaniezpasja. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały.
Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka.
Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki. Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie białej kiełbasy jest jej gotowanie. Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa, to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych i nieco majeranku.
Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa odda zawartą w sobie sól do wody, sama tracąc smak. Jeśli chodzi o gotowania żurku, to tak się do tego przyłożyliśmy, że wyszedł na dość bogaty. Ugotowany został na wywarze z kurczaka, z dodatkiem wędzonego boczku i białej kiełbasy, doprawiony chrzanem, śmietanką oraz – koniecznie! Biała kiełbasa – bez niej wielkanocny żurek nie byłby kompletny.
Mogłoby się wydawać, że ugotowanie białej surowej kiełbasy to pestka. Jak gotować białą kiełbasę? Ciekawostką jest to, że białej kiełbasy się nie go. Składniki na żurek: - 3g białej kiełbasy - szklanki zakwasu na żur - łyżki tartego chrzanu - ugotowane na twardo jajka - 1ml.
Kujawskiego z czosnkiem jajek przepiórczych liście laurowe ziarna ziela angielskiego garść listków świeżego majeranku sól, pieprz. Przygotowanie: Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jelita najpierw trzeba wypłukać w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Niektórzy trzymają je w wodzie przez całą noc, ja jednak włożyłam swoje do garnka z zimną wodą na jakieś minut. W tym czasie dwa razy zmieniłam wodę i lekko “zamieszałam” jelitami.
To wystarczyło, aby usunąć z nich sól i aby nieco napęczniały. Pokaźny zbiór przepisów. Gdy warzywa będą miękkie, włożyć kiełbasę, ugotować ją, wyjąć, a wywar odcedzić, połączyć z zakwasem, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i zaprawić śmietaną.
Rozłożyć na talerzach pokrojoną kiełbasę i po - cząstki jaj ugotowanych na twardo, zalać żurem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty.
Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Koniecznie sugeruje podawać z pajdą świeżego, mokrego żytniego pieczywa. Dodatkiem do żurku przeważnie jest boczek i kiełbasa, najczęściej biała. Ty razem są to klopsiki przygotowane z domowej białej kiełbasy ale jeśli kupujecie białą kiełbasę to może też taka być, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Długo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach.
Dla mnie to hit numer tegorocznych Świąt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.