poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Żurek na zakwasie z ziemniakami

DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK: w dużym słoiku wymieszać wodę z mąką, dodać przyprawy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Słoik z niewykorzystanym zakwasem szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.


Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Zakwas na żurek własnej roboty.

Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. UREK: marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.


Tradycyjny żurek na zakwasie Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem. Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami Obrać ziemniaki i marchew.


Pokroić ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki.

Ułożyć w garnku ziemniaki i marchew - wrzucić kiełbaski. Zalać wodą, wlać łyżkę maggi i gotować minut. Wyjąć kiełbaski i pokroić w plasterki- dodać do garnka. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje.


Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Paszczaka zawsze wychodzi!


Trudno o bardziej tradycyjną polską potrawę niż żurek. Doskonale smakuje zwłaszcza, jeżeli przepis uwzględni naturalny zakwas, pieczarki oraz ziemniaki. Nie może oczywiście zabraknąć również białej kiełbasy, wędzonego boczku, śmietany oraz jajek. Tak przygotowana potrawa jest niezwykle sycąca i można ją traktować jako samodzielny posiłek obiadowy. Możemy zupę przygotować na wywarze także warzywnym.


Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej.

Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białą kiełbasą i ziemniakami. Czasem do żurku dodaje się marchew czy ziemniaki, a innym razem chrzan. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Choć nie da się ukryć, że najczęstszym dodatkiem do żurku jest ugotowane na twardo jajko.


Jak zrobić żurek na zakwasie, aby miał pyszny smak? Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki. W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów.


Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną, do zupy dodaj przesmażoną cebulę oraz zakwas na żurek, rozprowadzony niewielką ilością gorącego bulionu. Dobrze wymieszaj i pogotuj jeszcze 3-minut, aż żurek zgęstnieje.


Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej.


Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca.


Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak. Odlewamy do szklanki ok. Domowy żurek z białą kiełbasą jest gotowy.


Gotować do miękkości warzyw a następnie wyjąć kiełbasę i wlać zakwas na żurek. Kiełbasę pokroić w plasterki i wrzucić ponownie do zupy. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną drobno cebulę.


Cebulę razem z pokrojonym czosnkiem dodać do zupy. Doprawić chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku, więc do samego żurku czosnku już.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty