wtorek, 25 sierpnia 2020

Żurek bez kiełbasy

UREK WEGETARIAŃSKI Dzisiaj przyszła pora na żurek wegetariański a właściwie wegański i bezglutenowy. U nas w domu żurek wegetariański, jest właściwie jedynym żurkiem, który pojawia się na naszym stole. Można być pewnym, że taki żurek zasmakuje prawie każdemu! Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!


Zamów Newletter MojeGotowanie.

Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach.


Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas. Bez niego potrawa straci swój oryginalny smak i ducha tradycji. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.

Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Do garnka nalej ok 5l zimnej wody. Kiedy wywar zacznie kipieć dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę oraz w kostkę.


Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zobacz nasze przepisy na Polki. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję torebki z mieszanką naturalnych składników (są takie!bez ulepszaczy, itd.).


Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu 8-minut. Podawaj na Święta Wielkanocne lub bez okazji :) Rada: Żurek możesz podać w chlebie, który bez problemu upieczesz sama. Warzywa obrać i razem z mięsem (bez kiełbasy), zielem i listkami laurowymi, pokruszonymi grzybkami i solą zalać zimną wodą, zagotować.


Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie (zwykle ok. pół godziny).

Dodaj chrzan i wymieszaj. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować białą kiełbasę - najlepszą, bo domową!


Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy.


Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chleba do tego.


Zrobiony na własnym zakwasie smakuje naprawdę wybornie. Kwas w zupie możemy regulować dodając pod koniec gotowania odpowiednią dla siebie ilość zakwasu. Zagotować wodę,dodać przyprawę Kucharek,liście laurowe,ziele angielskie i kiełbasę w całości surową wędzoną polską. Gotować na wolnym ogniu około minut następnie wyąć kiełbasę pokroić w plastry i dodać do wywaru.


Dołożyć pokrojone w kostę ziemniaki i marchew,gdy ziemniaki będą miękkie dodać zakwas wg. Najlepiej wybrać tradycyjny i sprawdzony przepis na. Biały barszcz bez białej kiełbasy czyli. Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis.


Kiełbasę ugotowałem w reszcie rosołu z poprzedniego dnia a ziemniaki dodałem wraz z “wkładkę podsmażaną” i wszystko na koniec doprawiłem maggi zamiast soli (bo lubię choć niezdrowa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty