piątek, 7 sierpnia 2020

Zur na zakwasie

Zur na zakwasie

Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka. Dodać żur i gotować przez ok.


W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. Zakwas żytni na żur jest najbardziej popularnym zakwasem w naszej rodzimej kuchni. Powstaje z pełnoziarnistej mąki żytniej.


Jest kwaśny w smaku, ostry, po zbyt mocnym ukiszeniu wręcz octowy. Trzeba uważać z ilością, żeby nie przesadzić, jeśli będziecie z niego robić żur, żurek lub biały barszcz. Tak właśnie myślałam o dodaniu zakwasu, ale miałam ‘na zbyciu’ suchą kromkę swojego chleba na zakwasie, więc poszła kromka.


Ale jak kiedyś będę chciała przyspieszyć proces, to pewnie w ruch pójdzie zakwas #128578; Na razie zakwas żurkowy się robi i pachnie cudnie! Slowo ZUR nie pochodzi od niemieckiego slowa sur tylko wrecz odwrotnie niemcy jako niemy narod zapozyczyli od nas slowian i pozniej znieksztalcili wiele slow Gormanie czyli obecni Germanie maja w wiekszosci taka sama haplogrupe krwi co slowianie i pojawili sie jako osobny narod stosunkowo niedawno w porownaniu do slowian. Zrobilem zakwas na zur wedkug Twojego przepisu. Zur wyszedl smaczny ale bardzo malo kwasny. Za drugim razem trzymalem zakwas ponad trzy dni – zakwas nie stal sie bardziej kwasny.


Tak wiec musialem ratowac sie kwaskiem cytrynowym I chrzanem. A ja chcialbym by moj zakwas sam w sobie byl juz mocno kwasny. Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej.


Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Zupy Śląski żur na domowym zakwasie. Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato.


Polecane przepisy: na żurek śląski remigiusz rączka Zobacz więcej. Piskorka na zakwasie powstaje w wyniku naturalnej, kilkudniowej fermentacji. Zawiera wyłącznie naturalne składniki oraz świeży polski czosnek. To co wyróżnia nasz Żur to zakwas, który do niego dodajemy – jest on wyprowadzany nieprzerwanie od ponad lat w naszej rodzinnej piekarni. Prawdziwy, intensywny w smaku, wyjątkowy!


Przygotuj tradycyjny żurek na bazie zakwasu. Jednak chyba najpopularniejszą zupą w okresie wielkanocnym jest żurek, ja preferuję ten na domowym zakwasie. Co więcej zakwas na żurek można przygotować z zakwasu chlebowego! A sam żur często podawany w wydrążonym chlebie.


Widziałam już w jednym z marketów pełno ofoliowanych bochenków z charakterystyczną czapeczką, ale ja bym. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.


Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. W zależności od regionu Polski receptura na. Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki.


W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów. Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Jakby nie patrzeć, na Wielkanocnym stole któryś z nich na pewno się pojawi, pytanie tylko – który? U mnie zazwyczaj gości barszcz, dlatego postanowiłam, że w tym roku podzielę się z wami przepisem na żurek (przewrotnie).


Przepis Magdy Gessler na wielkanocny żurek na prawdziwym, domowym zakwasie! Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Najczęściej przygotowujemy go dodając gotowy żur, kupiony wcześniej w sklepie. Warto, choć raz na jakiś czas, zrobić tę wspaniałą zupę na prawdziwym, domowym zakwasie.


Czy konieczny jest zakwas na żurek?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty