Ta lekka zupa na aromatycznym rosole zachwyci smakiem każdego. Aromatyczna zupa z kaczki Tradycyjny rosół z kury znamy wszyscy i podejrzewam, że większość z nas choć raz w życiu go gotowała. Korpus z pieczonej kaczki włożyć do garnka, dodać wszelkie kości i skórki pozostałe po pieczonej kaczce, dodać świeżą szyję jeśli była zapakowana razem z kaczką.
Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat.
Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze! Jedną z moich ulubionych jest popularna wietnamska zupa phở. Dzisiaj przygotowałam wersję pho z kaczką. Ostatnio jest to moja ulubiona azjatycka zupka.
Wcześniej na pierwszym miejscu była tajska zupa Tom Yum, jednak ostatnio zajadam się właśnie wietnamską Pho. Wielkopolsce jest polewka na bazie wody i maślanki lub zsiadłego mleka, czernina z kaczki i sezonowo zupa z dyni. Czernina jest jedną z najstarszych zup polskich.
Sprawdź, jak zrobić tradycyjną staropolską czerninę, zwaną też czarniną albo czarną polewką.
Podobno właśnie taki krupniczek jest najsmaczniejszy – właśnie na wywarze z kaczki. Dodać łyżeczkę przyprawy do zupy i gotować ok. Wsypać przepłukaną zimną woda kaszę i pokrojone drobno obrane ziemniaki.
Gotowany w wolnowarze (czyli długo - jakieś godzin - na niższym poziomie) z małą ilością włoszczyzny i kilkoma suszonymi grzybkami dla koloru i jako przyprawa (zawsze dodaję kilka grzybków, niezależnie od rodzaju rosołu). Zupy z kaczki w każdej odsłonie! Więcej niż przepisów. Z pewnością warto choć raz wypróbować ten przepis, by przekonać się, że zupa na słodko także może być sycąca i smaczna. Kaczkę zalewamy wodą i gotujemy.
Musimy pamiętać, że kaczka gotuje się troszkę dłużej niż kurczak. Zupa jarzynowa z kaczki. Kroimy marchewkę, ziemniaki i kapustę.
Gdy wywar jest gotowy, solimy go i dodajemy marchewkę i ziemniaki. Po paru chwilach dodajemy kapustę i dalej gotujemy na małym ogniu. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona wspomnieniem mojego dzieciństwa. To wspomnienie obiadów niedzielnych u mojej babci, która serwowała kaczkę nadziewaną siekanym i czerninę, zachęcam do spróbowania.
Generalnie należy przyjąć, że rosół z kaczki, to jeden z tłuściejszych rosołów.
W moim domu rodzinnym rosół z kaczki nie występował, nie znałam go z kuchni mojej mamy. Gdy rozmawiam ze znajomymi, oni z kolei są zachwyceni rosołem z kaczki, zresztą sami, jak deklarują gotują taki właśnie najczęściej. Ma tyluż zwolenników co przeciwników. Wielkanoc tuż, tuż, więc postanowiłam przygotować coś specjalnego na tę okazję.
W pierwszy dzień Świąt króluje tradycja. W drugi dzień Świąt możemy poszaleć. Bardzo często w tym dniu zapraszamy gości, więc jest to świetna okazja, aby zaprezentować coś nieszablonowego.
Gotowa zupa grzybowa z kaczką powinna być podana z mięsem z kaczki, natką pietruszki i opcjonalnie ugotowanym makaronem. Jest taki maleńki lokal w Sajgonie, gdzie podawana jest najlepsza zupa z pieczonej kaczki – sami możecie do niego zajrzeć, dzięki krótkiemu nagraniu znalezionemu przeze mnie w czeluściach Internetu. Większość mieszkańców Sajgonu kupuje gotową kaczkę, ponieważ upieczenie jej to sztuka, w której przodują potomkowie chińskich migrantów, zamieszkujący dzielnicę Cholon. Pora na odrobinę egzotyki.
Alternatywa dla tradycyjnego rosołu tym razem z orientalną nutą. Rosół z kaczki z pierożkami wonton, niebo w gębie! Ramen to coś więcej niż zupa. Sos z przyprawą schichimi togarashi. Z korpusu ściągamy część skóry (aby wywar nie był zbyt tłusty) o tak przygotowany przekładamy do garnka.
Zalewamy go wodą, tak aby przykryła kaczkę, Dodajemy do niej pokrojoną dymkę, czosnek. Na sucha patelnie przekładamy wszystkie przyprawy i. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z pieczonej kaczki. Filety z kaczki przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać pozostałą marynatę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.