czwartek, 27 sierpnia 2020

Żurek domowy na zakwasie z butelki

Babcia nie gotowała żurku na obiad. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut.


Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.

Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Zakwas można przygotować samemu w domu (co na pewno niebawem pojawi się na blogu) lub kupić gotowy zakwas żuru w butelce. To naprawdę bardzo pożywna zupa, która spokojnie może zastąpić cały obiad. Bardzo lubię domowy żurek na zakwasie robiony przeze mnie na święta. Ten z torebek może się schować.


Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak. Odlewamy do szklanki ok. Domowy żurek z białą kiełbasą jest gotowy. Dobrze smakuje też z wiejskim chlebem.

Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Nie ma jak domowy żurek, zrobiony na swoim zakwasie smakuje bardzo dobrze, warto zrobić w domu. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni.


Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie.


Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha! Składniki: Biała kiełbasa włoszczyzna pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.


Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto. A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie!


Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta! Przepis zarówno na zakwas, jak i chlebek znalazłam na którejś ze stron kulinarnych – źródła niestety nie.

Przepisy na domowy żurek na zakwasie w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na domowy żurek na zakwasie. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Lista przepisów na żurek na zakwasie z butelki z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Przepisy na domowy ser i chleb. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.


Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.


Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Zakwas można odcedzić, albo dodawać tak jak jest, razem z mąką, jeśli lubimy gęstą zupę. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan.


Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty