Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut.
Pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. No to narobiłaś mi apetytu :) Czekam na ten przepis razem z Tobą :) Odp.
Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Kiedy większośc osób napisała ci, ze zurek z butelki jak najbardziej wychodzi, i jak go zrobić. Ty trzymasz się opinii, którą mialaś przed zalożeniem wątku- z butelki to kwach i ohyda, trzeba robić własny zakwas. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.
Kwaśną śmietanę do zup (2ml) mieszamy z łyżką mąki. Jak śmietana jest już dobrze ciepła, to wlewamy ją do garnka z zupą. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!
Dodajemy czubatą łyżkę stołową majeranku. Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Od lat mieszkam w Danii, zadko jem zurek ,ktory uwiebiam,bo nie ma w Danni kwasu,W listopadzie bylam w Polsce i zakupilam cale mnostwo kwasu w sloiczach, jak rowniez polska prawdziwa kielbase.
Ugotowalam ,zaprosilam przyjaciol dunskich i wszyscy sie zachwycili. Nie zostala ani jedna lyzka. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.
Chcę zrobić żurek z butelki, ale jak się go robi? Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Może Ci się przydać do tego gęste sitko. Zakwas przelej razem z mąką do butelki lub słoika i trzymaj w lodówce nawet tygodnie.
Możesz też część zakwasu użyć do zupy, a część odlać do butelki lub słoika i trzymać po to, by wlać taki gotowy zakwas do nowego. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Najprawdopodobniej kupiles cos w stylu zakwasu na zurek w butelce. No wiec podam Ci taki latwy przepis.
No i oczywiscie postaw na palnik i wlacz kuchenke zeby zaczelo sie gotowac. Pokrol cebule na paski i tez dodaj. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru.
Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam.
Bo inaczej nie potrafię oddać jaką sprawił frajdę mojemu podniebieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.