Jak uratować zbyt kwaśny żurek. Czy da się zastąpić czymś zakwas w żurku? Lubię ten zakwas bo jest nie za kwaśny i przede wszytkim naturalny bez konserwantów więc dzieci też jedzą.
Pamiętaj, że żurek nie musi być gęsty, ale powinien mieć wyraźnie kwaśny smak. Teraz dodaj 2-łyżeczki świeżo startego chrzanu i dopraw zupę do smaku solą (jeśli użyłaś kupnego żuru, może to nie być potrzebne, bo taki żur na ogół jest dość słony).
Przepisy - Żurek kwaśny (394) Dania główne Żurek. Dobra zupa min średnie przystępne. Zakwas na żurek nastawiony! Wielkanoc ugotować najlepszy domowy żurek - gęsty,.
Durszlak Żurek na zakwasie. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.
Można dostać w sklepach żurek w butelce lub sok z kiszonej kapusty. Co zrobić gdy biały barszcz jest za mało kwaśny? Wystarczy trochę dolać (do białego barszczu to raczej polecam sok z kiszonej kapusty ale żurek łatwiej dostać, a smak jest trochę podobny).
Swój charakterystyczny kwaśny smak zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej. Tradycja gotowania tej zupy to nasza narodowa specjalność, choć potrawa jest również znana w kulturze białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Dodatkowo żurek okrasiłam skwarkami z szynki. Jego ilość dostosowujemy do naszych preferencji odnoście kwasowości i konsystencji żurku. Jeśli chcemy, aby żurek był kwaśny i gęsty, dodajemy go więcej.
Kiedy lubimy żurek łagodniejszy w smaku i nie za gęsty, dodajemy go mniej. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Kwaśny to mój ulubiony smak.
Za każdym razem jak wyjeżdżałam z kraju na podbój świata bardzo mi go brakowało. Chyba nigdy mi się nie znudzi, mogłabym jeść kwaśne rzeczy codziennie bez przerwy i zupy też gotować tylko te kwaśne Żurek wygląda bardzo atrakcyjnie. W przypadku, gdy zakwas był zbyt intensywny oraz dodatki do żurku, wystarczy posłużyć się sprawdzonymi poradami: Mleko – najlepiej te o zawartości tłuszczu lub.
Możesz pokusić się o wiejskie, bez dodanego chemicznie tłuszczu, które będzie miało najlepsze walory smakowe.
Zrobiłam żurek-taki najzwyklejszy, z paczki, ale trochę za mało kwaśny wyszedł. Nie chce mi się jednak kupować całej butelki zakwasu. Czy mozna go zakwasić czymś innym? Jest wiele przepisów na żurek.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu. W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej. Przygotowany był z grzybkami, ziemniakami i zakwasem czasami jajkiem.
Sycący, kwaśny żurek jest królem polskich zup. Ja zawsze zlewam sam płyn znad mącznego lub chlebowego osadu, bo nie przepadam za zupami mocno zagęszczanymi skrobią – żurek właściwą konsystencję może uzyskać dzięki innym środkom, o których poniżej. Składniki: (Na 4l. żurku) kg. A to żurek był za kwaśny, a to zbyt gęsty, czasem przypominał kartoflankę.
Sekret udanego żurku tkwi przede wszystkim w odpowiednio zbalansowanych smakach i aromatach. Dokładniej rzecz ujmując chodzi o odpowiednie proporcje składników, ponieważ każdy z głównych składników żurku jest bardzo charakterystyczny. Nie ma to uzasadnienia w przypadku żurku – z solidną porcją kiełbasy i jajkiem na twardo stanowi on pełnoprawne i dość kaloryczne danie obiadowe. Za to jest zasobny w węglowodany, a to za sprawą mąki żytniej razowej, z której robi się zakwas.
Lubię barszcz biały doprawić suszonymi grzybami i porcją ostrego chrzanu. Niektórzy dodają do żurku czy barszczu białego także świeże, podsmażone grzyby choćby pieczarki. Przyprawiają żurek dużą ilością czosnku.
A na Kielecczyźnie dodają jeszcze zakwas z kiszonych ogórków aby był bardziej kwaśny. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.