wtorek, 4 sierpnia 2020

Żurek z butelki z białą kiełbasą

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować min. Dodać zakwas na żurek , ząbki czosnku,majeranek,pieprz i sól do smaku. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.


Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką. Dodane przez panka w: Tylko o kuchni. Zupy żurek na boczku z białą kiełbasą i pieczarkami.


Bardzo wyjątkowy smak,u mnie w domu znika do ostatniej kropli. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego.


Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami.


Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.


No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Oj, aj, ech i takie tam. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.


Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Czas zajrzeć do garnka z kiełbasą -powinna już być gotowa:) Ugotowaną białą wyjmuję z wody, a do wywaru dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. W tym czasie szykuję resztę.


Składniki na 8-porcji: ok. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków.


Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białą kiełbasą. Przepis na Żurek z białą kiełbasą.


Ten żurek z białą kiełbasą ugotowany został na zakwasie z żytniej mąki razowej, z dodatkiem ziemniaków oraz podsmażonej cebuli. Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką. Wielkanocny żur z białą kiełbasą i jajem. Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i surową białą kiełbasę.


Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Zobacz nasze przepisy na Polki.


Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru. MUSIAŁAM go zrobić :)… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty