Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut.
Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad.
Do zupy wlej zakwas z butelki. Początkowo wlej ¾ butelki i sprawdź smak, aby żurek nie wyszedł za kwaśny. Dodaj majeranek, pieprz, chrzan i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wyjmij z zupy kiełbasę, zdejmij osłonkę i pokrój kiełbasę na plasterki. Włóż z powrotem do zupy.
Raz z ziemniakami, raz z chlebem. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.
Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Nie mieszamy żurku z ziemniakami.
W żurku może pływać tylko jajko i boczek. Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą? Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę!
Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo. Po żurek warto sięgnąć także ze względu na witaminy z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, wspomagają układ nerwowy i łagodzą nieprzyjemne skutki stresu. Zupa jest także dobrym źródłem witaminy A, która chroni m. O żurku powinny pamiętać osoby chore na nadciśnienie tętnicze. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej.
Przepisy na jak przygotować żurek w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na jak przygotować żurek. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! I niejednego szefa kuchni zachwyciłby też. Sekretem tego, jak powinien smakować żurek z białą kiełbasą, są liczne dodatki. Nie tylko mięsna wkładka, ale również aromatyczne przyprawy, jajka.
Kupiłem żurek w plastikowej butelce, jak go zrobić ? Przy koncu mozesz dac troche majeranku. Osobiscie jeszcze nie robilam tego z butelki bo mam usiebie domowo robiony zakwas ale powinno wyjsc to samo. A jescze butelke wstrzasnij zanim wlejesz zeby sie wymieszalo. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Na początku trochę się brzydziłam bo ona sprzedaje ten żurek porozlewany w butelki po alkoholu.
Zobacz nasze przepisy na Polki. Każdy Polak wie, co to jest żurek, ale nie każdy wie, że ma ta staropolska zupa wiele właściwości zdrowotnych. Jest to zupa, która powstaje na zakwasie z mąki żytniej, który jest kiszony przez kilka dni.
Samo podawanie żurku to już dowolność i każdy sam dobrze wie, jaki mu smakuje. Po 5-godzinach mieszamy, a następnie zostawiamy na 3-dni. Po tym czasie zlewamy z naczynia ciecz, i zagęszczamy 2-łyżkami mąki, która została na dnie. Reszta mąki to także pełnowartościowy zakwas żytni, który możemy dokarmić, by zrobić nową porcję kwasu na żurek. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Chcę zrobić żurek z butelki, ale jak się go robi? Jak dobrze przygotować mleko modyfikowane? Najważniejsze jest przede wszystkim o wyjałowienie wszystkich akcesoriów potrzebnych do przygotowania mleka i karmienia butelką.
Butelki, smoczki, nakrętki, kapsle, ale również miarki do mieszanki powinny być wyparzane przed każdym użyciem w sterylizatorze, kuchence mikrofalowej lub we wrzątku. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-).
W zależności od preferencji zupę gotujemy na wywarze warzywnym lub mięsnym. Wlewając rozrobiony wcześniej ze śmietaną lub mlekiem zakwas. Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna.
Zakwas można odcedzić, albo dodawać tak jak jest, razem z mąką, jeśli lubimy gęstą zupę. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.